İlköğretim II. kademe öğrencilerinin bulundukları öğretim kurumuna göre gösterdikleri toplumsal farklılıklar: Gaziantep örneği
Determining social differences of second grade elementary school students considering their elementary school programs: The case of Gaziantep province
- Tez No: 349514
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDURRAHMAN BORAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gaziantep, İlköğretim 2. Kademe, Toplumsal Farklılıklar, Gaziantep, Second Grade of Elementary School, Social Differences
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırmada, Gaziantep merkez ilçelerinde (Şahinbey ve Şehitkâmil) bulunan ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin bulundukları öğretim kurumuna göre gösterdikleri toplumsal farklılıkların araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmam örneklemini, bu ilçelerdeki farklı sosyo ekonomik düzeye sahip sekiz ilköğretim okulunun ikinci kademede öğrencileri arasından tesadüfî örnekleme yöntemiyle seçilen 1576 öğrenci oluşturmuştur. Verilerin toplanması aşamasında öğrencilerin bulundukları öğretim kurumuna göre gösterdikleri toplumsal farklılıklarını belirlemek amacıyla ilköğretim öğrencilerinin kişisel özellikleri, aile bilgileri, başarı durumları, arkadaşlık ilişkileri ve gelecekle ilgili beklentilerini kapsayan 24 sorudan oluşan bir anket formu hazırlanmış ve öğrencilere 2008-2009 eğitim-öğretim yılı ikinci döneminde uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 15.0 programı ile yapılmıştır. Araştırmada kay-kare testi, t-testi, Anova testi ve anlamlı farklılıkların kaynağını tespit etmek için Post Hoc Tukey testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, şehirde ikamet eden 12 yaş grubundaki öğrencilerin sosyo-ekonomik düzeylerinin daha yüksek olduğu, öğrencilerin sosyo-ekonomik düzeylerinin, cinsiyetlerine ve öğrenim gördükleri sınıflara göre değişmediği, köy- belde ve şehirde ikamet eden öğrencilerin başarılarını arttırma ve derslerdeki eksikliklerinin tamamlanmasını önemli bir etken olarak gördükleri, ilçede ikamet edenlerin ders çalışılacak mekânın olmasını önemli gördükleri belirlenmiştir. Öğrencilerin çok çalışmayı başarılı olmanın en önemli şartı olarak gördükleri, arkadaşlarını seçerken en çok güvenilir olmasına dikkat ettikleri, karşı cinsle arkadaşlık kurarken en çok kişilik yapılarından dolayı zorlandıkları, fakat karşı cinsle arkadaşlık kurarken yaş gruplarından etkilenmedikleri, gelecekleri hakkında ümitli oldukları ve gelecekte mesleklerinde ünlü ve başarılı bir insan olmak istedikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to search societal differences among second grade elementary school students in the central districts of Şahinbey and Şehitkamil of Gaziantep province, considering students? elementary school institutions. The research sample consisted of 1576 randomly selected students of different socioeconomic levels from second grade students of eight elementary schools located in these two districts. In the data collection process, in order to determine students? social differences considering their elementary school institutions, a questionnaire including 24 questions was developed and carried out in the Spring semester of 2008-2009 education year. The questionnaire sought information on students? personal characteristics, family structures, academic achievement status, interpersonal relationships, and expectations for the future. Data were analyzed by using SPSS (Version 15.0) statistical package. Chi-square test, t-test, one way anova test, and Tukey post-hoc test for multiple comparisons of the significant differences were used to analyze data. Research findings showed that students living in the city and belonging to age group of 12 had higher socioeconomic levels; socioeconomic levels of students didn?t vary according to their gender and their grade levels; students living in villages, small towns, and cities considered the increase of success and completion of missing parts of the lessons as important factors while students living in districts considered the availability of proper studying place as an important factor. Students considered hardworking as the most important condition of being successful; they considered thrust wordy when selecting their friends; had difficulty with personalities when starting friendship with opposite gender, but age groups had no influence on their starting of friendship with opposite gender. It was concluded that students had expectations for their future and they want to become very well known and successful people in their professions.