Yûsuf ile Züleyha kıssası'nın divan şiirine yansımaları
The reflection of Yûsuf and Züleyha to divan poetry
- Tez No: 349518
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LÜTFİ ALICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk şiiri, Yûsuf ile Züleyha, Kıssa, Divan, Classical Turkish Poetry, Yûsuf and Züleyha, Story, Divan
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Klasik Türk şiiri mazmun, motif, imaj ve sembollerin kullanıldığı çok zengin kaynaklardan beslenen bir şiirdir. Divan şiirinin tam olarak değerlendirilebilmesi için bu şiirin beslendiği kaynaklar ve yaralandığı malzemeler tespit edilerek incelenmelidir. Klasik Türk şiirinin kaynakları ve kullandığı malzemeler arasında peygamber kıssaları önemli bir yer tutmaktadır. Bu kıssalar içinde en tanınmış olanı Yûsuf ile Züleyha kıssasıdır. Bu çalışma Yûsuf ile Züleyha kıssasında yer alan şahısların ve olayların incelenen divanlardaki kullanım özelliklerini, bunların şaire sağladığı ifade imkânlarını ve şiire kattığı zenginlikleri belirlemeye yöneliktir. Yapılan çalışmada çeşitli kaynaklarda verilen bilgilerden yola çıkarak Yûsuf ile Züleyha kıssası hakkında bilgi verdikten sonra dönemini en iyi temsil eden on beş divandaki beyitler tespit edilmiş ve seçilen örnek beyitler aracılığıyla divan şiirinde Yûsuf ile Züleyha kıssası etrafında teşekkül eden mazmunların hangi yönleriyle, nasıl kullanıldıkları tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Classical Turkish poetry is a piece of literature which stems from rich resources such as Mazmun, Motive, image and symbols. In order to fully evaluate the Divan poetry the resources of this kind of literature must be examined after determining. In the Classical Turkish Poetry the prophet stories are important. Among the materials. The most prominent story among these prophet stories is the story of Yûsuf and Züleyha. In this study we tried to determine the usage features of people and the events in Divan, and also the opportunities, which are provided by these features, to express these features. After providing information about the story of Yûsuf and Züleyha by utilizing various resources, we tried to identify in what ways and how they are used in Mazmuns which are constructed around by choosing the most identical five couplets.