Böbrek nakli bekleme listesindeki hastaların anksiyete ve depresyon açısından değerlendirilmesi
Evaluation of renal transplant waiting list patients in terms of anxiety and depression
- Tez No: 454988
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL ATA BOZOKLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Böbrek nakli bekleme listesi, anksiyete, depresyon, Renal transplant waiting list, anxiety, depression
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Araştırma normal popülasyon ile böbrek nakli bekleme listesindeki hastalarda anksiyete ve depresyon görülme oranının karşılaştırılması için planlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Araştırmanın; vaka grubu İstanbul Şişli Florance Nightingale Hastanesi böbrek nakli bekleme listesi ile kontrol grubu olarak polikliniğe başvurmuş kronik rahatsızlığı olmayan bireylerden oluşmuştur. Araştırmanın evreni; vaka grubu için, 19-74 yaş arası (ortalama 47.2±12.4) böbrek nakli bekleme listesine kayıtlı 68i evli, 32si bekar olmak üzere 100 kişiden (52si kadın, 48i erkek) oluşmuştur. Kontrol grubu için, 18-74 yaş arası (ortalama 46.4±13.0) kronik rahatsızlığı olmayan 61i evli, 39u bekar olmak üzere 100 kişiden (50si kadın,50si erkek) oluşmuştur. Elde edilen verilerin istatiksel analizleri SPSS for Windows 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Değişkenlerin dağılımı kolmogorov simirnov test ile ölçüldü. Nicel verilerin analizinde Kruskal-wallis, mann-whitney u test ve bağımsız örneklem t test kullanıldı. Nitel verilerin analizinde kikare test, ki-kare test koşulları sağlanamadığında fischer test kullanıldı. Korelasyon analizinde pearson ve spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Vaka grubunda sigara içme oranı kontrol grubundan anlamlı olarak daha düşük bulundu. Vaka grubunda alkol içme oranı kontrol grubundan anlamlı olarak daha düşük bulundu. Vaka grubunda beck depresyon, durumluluk ve sürekli kaygı ölçekleri puanı kontrol grubundan anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Vaka grubunda kadınlarda beck depresyon, durumluluk ve sürekli kaygı ölçekleri puanı erkeklere oranla daha yüksek bulundu. Vaka grubunda başka kronik rahatsızlığı olanlarda beck depresyon, durumluluk ve sürekli kaygı ölçeği puanı kronik rahatsızlığı olmayanlara göre daha yüksek bulundu. Sonuç: Elde edilen veriler %95 güven aralığında, %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to compare anxiety and depression ratios in normal population and patients who are on reanal trasnplant waiting list. Materials and Methods: The patients in this research were obtained from Şişli Florance Nightingale hospital renal transplant waiting list and the control group were those who had no any chronic illness and visited the policlinic.In this research case group were 19-74 age group (mean 47.2±12.4) which were registered for renal transplant waiting list 68 married ,32 single a total of 100 people (52 women, 48 men).The control group were 18-74 age group (mean 46.4±13.0) 61 married, 39 single 100 people (50 women, 50 men) who had no any chronic illness. The statistical analysis fort the datas were obtained using SPSS for Windows 22.0 program. Distribution of variables were calculated using kolmogorov simirnov test. Kruskal-wallis, mann whitney u test and independent samples t test were used in analysis of quantitative datas. Qualitative datas were calculated using chisquare test and when chi-square conditions were not provided fishcer test was used. For correlation analysis pearson and spearman correlation analysis were used. Findings: Smoking ratio was significantly lower in case group than control group.Alcohol consuming rate was significantly lower in case group then control group. Beck depression, state and trait anxiety scale scores were significantly higher in case group than control group. Beck depression, state and trait anxiety scale scores were significantly higher in women than men. Case group patients with other chronic illnesses had higer beck depression, state and trait anxiety scale scores than patients who don't have other chronic illnesses Conclusion: Findings are calculated in 95% confidence interval and %5 significance level