Endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi komplikasyonları
Complications of endoscopic retrograd cholangiopancreatography in our center and comparison with literature
- Tez No: 349550
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ IŞITAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Endoskopik retrograt kolanjiopankreatikografi, komplikasyon, pankreatit, kanama, Endoscopic retrograde cholangiopancreatography, complication, pancreatitis, hemorrhage
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Giriş ve Amaç: ERKP kullanılmaya başlandığı tarihten itibaren pankreas ve safra yollarının benign ve malign patolojilerinin teşhis ve tedavisinde uygulanabilen bir yöntemdir. Bu yöntemin başta pankreatit olmak üzere kanama, kolanjit, perforasyon ve hatta mortalite gibi komplikasyonları mevcuttur. Biz bu çalışmada merkezimizde yapılan ERKP işleminin komplikasyon oranlarını belirleyip bunu literatür verileri ile karşılaştırmaya çalıştık. Materyal ve Metod: Çalışma için ERKP işlemi uygulanmış 584 hasta retrospektif olarak tarandı. Bu hastalardan verileri uygun olan 339 hasta çalışmaya dahil edildi. 339 hastanın 176'sı kadın, 163'ü erkek idi. Hastaların ortanca yaşı 62 (20-89) idi. Bu hastalar ERKP işlemi sonrası komplikasyon çeşit ve oranlarına göre değerlendirildi. Bu hastaların işlem öncesi ve işlemden 24-48 saat sonra bakılan hemogram, sedim, crp, alp, ggt, total-direk bilirübin, amilaz, lipaz değerleri dikkate alındı. Bulgular: ERKP işlemi uygulanan 339 hastanın 26'sında (%8,3) pankreatit, 13'ünde (%3,8) kanama, 11'inde (%3,2) kolanjit, 2'sinde (%0,58) perforasyon ve 2'sinde (%0,58) ölüm gerçekleşmiştir. Pankreatit gelişen hastalarda median yaş 59 (25-85) iken pankreatit gelişmeyen hastalarda median yaş 61 (20-89) idi. Bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (P>0,05). Ancak hastalar kanama ve yaş açısından karşılaştırıldığında, kanama gelişen hastalarda median yaş 70 (37-89) iken kanama gelişmeyen hastalarda median yaş 61 (20-89) idi. Bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (P=0.001). Sonuç: Bizim çalışmamıza göre ERKP işleminde hasta yaşı arttıkça kanama oranı artmaktadır. Ancak bu konuda daha fazla hasta ile yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. ERKP işleminde komplikasyon oranlarını azaltmanın en etkin yolu gereksiz ERKP yapılmasının önüne geçmektir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Endoscopic retrograde cholangiopancreatography is an important method for diagnosis and treatment of benign and malignant diseases of biliary tract and pancreas. This method may be related with some complications, particularly pancreatitis, bleeding, cholangitis, perforation and rarely with mortality. In our study we have been aimed to determinate complications of endoscopic retrograde cholangiopancreatographies which performed in our center. And to investigate rate of these complications. Material and Method: 584 patients, whom performed ERCP, were retrospectively evaluated. 339 patients (176 women, 164 men) with measurement of serum amylase, lypase, CRP, sedimentation, alp, ggt, bilirubins, hemogram levels before and 12-24 hours after the procedure were included the study. Results: Post-ERCP complications were detected in 52 patients (15,3%). Pancreatitis, cholangitis and hemorrhage occured, respectively, in 26 (8,3%), 11 (3,2%), and 13 (3,8%) patients. The median age of patiens with pancreatitis was 59 (25-85), and with have no pancreatitis was 61 (20-89). There wasn't any significant differences (P>0,05). On the other hand we have evaluated the patients with hemorrhage. The median age of patients with hemorrhage was 70 (37-89), and with have no hemorrhage was 61 (20-89). The differences was statistically significant (P=0.001). Conclusion: The age is an important marker for post-ERCP bleeding. But new studies with more patients are needed.