Hemodiyalize giren son dönem böbrek yetmezlikli hastalarda hepatit C infeksiyonu ve ateroskleroz ile ilişkisi
Effect of HCV infection on atherosclerosis in hemodialysis patients
- Tez No: 349549
 - Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEKİN SÜLEYMANLAR
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Nefroloji, Nephrology
 - Anahtar Kelimeler: HCV, Kronik Böbrek Yetmezliği, VCAM-1, ICAM-1, ELAM-1, MPO, VEGF, TOS, TAK, IL-6, KİMK, PWV, AIx, HCV, Chronic Renal Failure, VCAM-1, ICAM-1, ELAM-1, MPO, VEGF, TOS, TAC, IL-6, CIMT, PWV, AIx
 - Yıl: 2010
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı; HCV infeksiyonun HD'e giren KBY hastalarında damarsal fonksiyonel ve yapısal değişikliklere etkisi incelemek ve bu bağlamda inflamatuar ve oksidatif stres belirteçlerinin rolünü değerlendirmekti. Çalışmaya Antalya'da bulunun 4 ayrı diyaliz merkezinde hemodiyalize giren yaş ve cinsiyet uyumlu 31 HCV seronegatif ve 30 HCV seropozitif HD'e giren KBY hastaları ile Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji Bilim Dalına başvuran yaş ve cinsiyet uyumlu normal böbrek fonksiyonlu 30 HCV seropozitif ve 31 HCV seronegatif birey katıldı. Damarsal fonksiyonel ve yapısal değerlendirme için non-invaziv, kolay uygulanabilir, KVH için prediktif değeri yüksek olan PWV, AIx ve KİMK ölçümleri kullanıldı. İnflamatuvar belirteç olarak KVH riski ile ilişkisi daha önce gösterilmiş olan, hücre adezyon moleküllerinden ICAM-1, VCAM-1 ve ELAM-1, sitokinlerden IL-6 ve büyüme faktörlerinden VEGF analiz edildi. Oksidatif stres belirteci olarak nötrofilik enzim olan MPO kullanıldı. Buna ilaveten oksidatif stresin tümünü yansıtması nedeniyle TOS ve antioksidan sistemin tümünü yansıtması nedeniyle TAK çalışıldı. Damarsal fonksiyonel ölçümlerden PWV ve AIx açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Damarsal yapısal ölçümlerden sağ KİMK maksimum, sağ KİMK ortalama, sol KİMK ortalama, genel KİMK maksimum ve genel KİMK oratalama değerleri açısından HCVKBY, KBY ve HCV grupları kontrol grubuna göre daha yüksek değerlere sahipti (p:0.004, p:0.003, p:0.047, p:0.006, p:0.009). İnflamatuvar belirteçlerden ICAM-1 değerleri HCV grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek saptandı (p:0.009).. ELAM-1 değerleri açısından HCV grubu diğer 3 gruba göre anlamlı olarak yüksek değerlere sahipti (p:0.005, p:0.012, p:0.001). KBY grubunda bu belirteçler açısından anlamlı fark gözlenmedi. İnflamatuvar belirteçlerden VCAM-1 açısından HCVKBY grubu KBY grubuna göre, KBY grubu HCV grubuna göre, HCV grubu da kontrol grubuna göre daha yüksek değerlere sahipti (p:0.003, p:0.000, p:0.004). TAK değerleri HCVKBY ve KBY hastalarında HCV ve kontrol gruplarına göre daha yüksek saptandı (p:0.000, p:0.000, p:0.000, p:0.000). Bununla ilişkili olarak OSİ, KBY hastalarında HCV ve kontrol gruplarına göre daha düşük, HCVKBY grubunda ise HCV grubuna göre daha düşük çıktı (p:0.003, p:0.004, p:0.019). VEGF, İL-6, TOS, MPO ölçümleri açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. İnflamatuvar ve oksidatif stres belirteçleri ile vasküler değişiklikler arasında korelasyon saptanmadı. HCV infeksiyonu tarafından tetiklenen mekanizmaların HD ve üremiye bağlı faktörlerin eklenmesi ile değişikliğe uğradığını, bu değişikliklerin VCAM-1 açısından aditif yönde olurken, ICAM-1 ve ELAM-1 açısından eliminasyoninhibisyon yönünde olduğunu gördük Damarsal değişiklikler açısından HCV infeksiyonun, KBY hastalarının seyrini belirgin etkilemediğini ve vasküler değişikliklerin bu çalışmada ölçülen medyatörlerden daha farklı mekanizmalar ile oluşmuş olabileceğini düşündük. Bu konuda KVH riskleri açısından daha homojen ve daha fazla denek içeren gruplarla çalışma yapılması gereklidir.
Özet (Çeviri)
To invastigate the effect of HCV infection on vascular functional and structurel changes in HD patients with chronic renal failure and to evaluate the role of inflammatory mediators and oxidative stres markers in this course. In this study, from four different HD center in Antalya 30 HCV seropositive HD patients, 31 HCV seronegative HD patients have enrolled and 30 HCV seropositive subjects with normal renal function, 31 HCV seronegative subjects with normal renal function, which referred Gastroenterology Deparment of Akdeniz University, have enrolled. To evaluate vascular functional and structural changes, PWV, AIx and Carotid Intima Media Thickness (CIMT), which are non-invasive, easy reproducible thecniques and have high predictive value for cardiovascular disease, were used. As an inflammatory mediators, which have been before shown that related with cardiovascular disease, ICAM-1, VCAM-1 and ELAM-1 among cell adhesion molecules, IL-6 among cytokines and VEGF among growth factors were analysed. As an oxidative stress markers MPO, which is a neutrophilic enzyme, was used. In addition to this, TOS and TAC were studied because of reflecting complete oxidative and antioxidative systems. In PWV and AIx measurement values, there were no significant differences between groups. From vascular structural measurements, right CIMT medium, right CIMT maksimum, left CIMT medium, general CIMT medium and general CIMT maksimum were were significantly higher in HCV seropositive HD group, HCV seronegative HD group and HCV seropositive with normal renal function group than control group (p:0.004, p:0.003, p:0.047, p:0.006, p:0.009). From inflammatory mediators, ICAM-1 levels were significantly higher in HCV seropositive with normal renal function group than control group (p:0.009). ELAM-1 levels were significantly higher in HCV seropositive with normal renal function than other 3 groups (p:0.005, p:0.012, p:0.001).. There were no significant differences in ICAM- 1 and ELAM-1 levels in HD groups. In VCAM-1 levels HCV seropositive HD group had significantley higher values than HCV seronegative HD group, HCV seronegative HD group had significantly higher values than HCV seropositive with normal renal function group and HCV seropositive with normal renal function group had significantly higher values than control group (p:0.003, p:0.000, p:0.004).. TAC values were significantly higher in HCV seronegative and seropositive HD groups according to HCV seronegative and seropositive with normal renal function groups (p:0.000, p:0.000, p:0.000, p:0.000).. According to this OSI values were significantly lower in HCV seronegative HD group according to HCV seronegative and seropositive with normal renal function groups and in HCV seropositive HD group according to HCV seropositive with normal renal function group (p:0.003, p:0.004, p:0.019). There were no significant differences in VEGF, IL-6, TOS and MPO levels. There were no correlation between inflammatory and oxidative stres markers with vascular functional and structural changes. We saw that mechanisms which are triggered by HCV, have changed according to additional factors belongs to HD and uremia. While these changes had additive effect on VCAM-1 levels; they had eliminating or inhibiting effects on ICAM-1 and ELAM-1 levels. We thoght that HCV infection have not had marked effect on vascular changes in course of HD patients and vascular changes could be formed by mediator mediated mechanisms which were different from measured in this study. Further studies are needed with groups which are large and homojen about cardiovascular disease risk factors to evaluate effect of HCV infection in course of HD patients