Keman eğitiminde kullanılan M. Crickboom metodunun incelenmesi
Examination of M. Crickboom method used in violin education
  1. Tez No: 349921
  2. Yazar: FATMA CEYDA ÇINARDAL
  3. Danışmanlar: PROF. ŞEYDA ÇİLDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Keman Eğitimi, Mathieu Crickboom, Keman Metodu, Teknik Analiz, Müziksel Analiz, Sağ El Teknikleri, Sol El Teknikleri, Violin Education, Mathieu Crickboom, Violin Method, Technical Analysis, Musical Analysis, Right Hand Techniques, Left Hand Techniques
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu araştırmanın amacı, keman eğitiminde kullanılan M. Crickboom Keman Metodu?nun ilk üç fasikülündeki keman çalma tekniklerini incelemekle birlikte, metodun öğretim açısından içeriğini; keman çalmak için gerekli olan sağ ve sol el tekniklerine ilişkin çalışmaları ne ölçüde kapsadığını; alıştırmaların, etütlerin ve parçaların teknik ve müziksel özelliklerinin neler olduğunu tespit etmektir. Betimsel nitelikli olan bu araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden içerik analiz modeli kullanılmıştır. Gözlem, görüşme ve doküman analizi gibi nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı nitel araştırma, daha çok sosyal bilimlerde kullanılan bir yöntemdir. Buna göre, araştırmanın verileri belgesel tarama tekniği kullanılarak; doküman analiz yöntemi ile toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, içerik analiz yönteminin; verilerin kodlanması, temaların bulunması, kodların ve temaların düzenlenmesi, bulguların tanımlanması ve yorumlanması aşamaları izlenerek tablolar halinde sınıflandırılmıştır. Araştırma sonucunda, elde edilen bulgular doğrultusunda ilk üç fasikülde, 248 alıştırma, 26 etüt, 16 parça ve referans gösterilen 18 şarkı-parça bulunmaktadır. İncelenen fasiküllerde kullanılan teknikler, sağ ve sol el teknikleri olmak üzere iki grupta toplanmıştır. Üç fasiküldeki sağ el teknikleri; legato, detaşe, martele, bağlı martele, portato ve bağlı staccato olarak tespit edilmiştir. Fasiküllerde en çok kullanılan sağ el tekniği detaşe iken; en az kullanılanı bağlı marteledir. Sol el teknikleri ise Entonasyon (Ses Temizliği) kapsamında işlenmektedir. Bu teknikler; sol el parmak konumları (A-B-C-D-E), majör-minör tonlar (18 tonalite işlenmiştir), aralık çalışmaları (4?lü, 6?lı, 5?li, 8?li-oktav, 10?lu, Artık 2?li, Eksik 7?li), arpej ve kromatik dizi çalışmaları, 4. parmağı uzatarak kullanma, pozisyon çalışmaları (I., II., III. ile I. ve II.) konularından oluşmaktadır. Araştırmada, bu tekniklerin hangi alıştırma, etüt ve parçalarda kullanıldıkları tespit edilmiştir. En çok kullanılan teknik çalışmaları; konum çalışmaları için A Konumu; tonaliteler için Sol Majör tonu, aralık çalışmaları için 6?lı aralık ve pozisyon çalışmaları için I. pozisyon çalışmaları oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the technical aspects of playing violin in M. Crickboom?s method and also the scope of this thesis is to determine the scope of violin education, the right ? left hand technical studies for playing violin, what is the technical and musical features of exercises, etudes and pieces in three volumes. From qualitative research methods, the content analysis model was used in this study. Qualitative research method, which is mostly used in social sciences, consist of observation, interviews and document analysis. The data, which is used in this study, was compiled by using documentary scanning technique and document analysis method. The obtained data from this study was classified with charts. The qualitative research steps such as determination of category definition, finding themes, organization of codes and themes, the identification and interpretation of findings for classification was used. As a result of this research, 248 exercises, 26 etudes, 16 pieces and refecenced 18 songs was examined which is existing in three volumes. The tecniques, which are used in three volumes are divided into two groups in terms of right ? left hand technical studies. The right hand technical studies are legato, detache, martele, attached martele, portato and attached staccato. Whereas the most used right hand technique in fascicules is detache, martele is the least used rigth hand technique. Left hand techniques were treated within the scope of intonation and it consists of left hand positions (A-B-C-D-E), major-minor tones (18 tonalities), tone studies, arpeggio and chromatic progression studies and position studies (I., I., III. and I-II) topics. In this study, these techniques usage were determined. Commonly used technical studies are; A position for position studies, sol major tone for tonalities, 6 tones spaces for tone studies and first position for chromatic progression studies.