Ortaokullarda görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin mesleki kişilik yeterliklerinin algılanışının değerlendirilmesi
Evaluation of the perceptions about professional competencies of secondary schools physical education teachers
- Tez No: 349940
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ KARAGÖZOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki Kişilik Yeterliği, Kişilik, Beden Eğitimi Öğretmeni, Mesleki Özellikler, Kişisel Özellikler, Professional personal competence, Personality, Physical Education Teacher, Professional competence, Personal competence
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu araştırmada, ortaokullarda görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin mesleki kişilik yeterliklerinin kendileri, branş öğretmenleri, öğrenciler ve veliler tarafından nasıl algılandıklarını belirlemek amaçlanmıştır. Tarama modeline uygun olarak düzenlenen araştırmada aşağıdaki problem sorusuna cevap aranmıştır:Beden eğitimi öğretmenlerinin mesleki kişilik yeterliklerinin branş öğretmenleri, öğrenciler, veliler ve kendilerince algılanmaları nasıldır?Araştırmanın örneklemi, 2011-2012 öğretim yılında İstanbul il sınırları içinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve özel ortaokullarda görev yapan beden eğitimi öğretmenleri ile branş öğretmenleri ayrıca Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel ortaokulların 6, 7 ve 8. sınıflarında öğrenim gören öğrenciler ile bu öğrencilerin velilerinden oluşmaktadır. Araştırma, İstanbul'un 13 ilçesinde 6 özel, 22 devlet okulunda; 264 branş öğretmeni, 1254 öğrenci, 316 veli ve 224 beden eğitimi öğretmeni ile yapılmıştır.Araştırmada dört ölçek ve bir kişilik envanteri toplam beş veri toplama aracı kullanılarak veriler elde edilmiştir. Beden eğitimi öğretmenlerinin kişilik özellikleri için; PERI Kişilik Envanteri kullanılmıştır. Kullanılan ölçekler ise; beden eğitimi öğretmenlerinin kullandıkları BEÖ Mesleki Kişilik Yeterliliği Ölçeği, branş öğretmenlerinin kullandıkları BEÖ Mesleki Kişilik Yeterliliği Ölçeği (Öğretmenler), öğrencilerin kullandıkları BEÖ Mesleki Kişilik Yeterliliği Ölçeği (Öğrenciler) ve velilerin kullandıkları BEÖ Mesleki Kişilik Yeterliliği Ölçeği (Veliler). Araştırmada elde edilen verilerin; sosyo-demografik özellikler için frekans dağılımları, ayrıca Bağımsız grup t Testi, ANOVA Testi ve Kruskal Wallis Testleri yapılarak bulgular elde edilmiştir.Araştırmada elde edilen bulgular şunlardır: beden eğitimi öğretmenleri, branş öğretmenleri, öğrenciler ve veliler beden eğitimi öğretmenlerinin mesleki kişilik yeterliklerini tamamen yeterli buldukları görülmüştür. Beden eğitimi öğretmenleri mesleki kişilik yeterliklerinin; yansıtıcı etkileşim, insan onuruna saygı ve adalet, güdüleyici etkileşim, mesleki heyecan ve adanmışlık ile yansıtıcı etkileşim alt boyutlarını beden eğitimi öğretmenleri, branş öğretmenleri, öğrenciler ve veliler tamamen yeterli bulmuşlardır.2Beden eğitimi öğretmenlerinin kişilik özelliklerinde ise sorumluluk özelliğine 4,47 ortalama puan ile en yüksek ortalamaya sahip oldukları kişilik özelliği olurken duygusal denge özelliğine ise 2,97 ortalama puan ile en az sahip oldukları kişilik özelliği olduğu görülmüştür. Dışadönüklük, deneyime açıklık ve uyumluluk özelliklerinde ise yeterli düzeyde sahip oldukları sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was designed to determine how the professional personality competence of physical education teachers who teach in secondary schools were perceived by themselves,subject teachers, students and their parents. Survey model was used to answer the following question:How the professional personal competence of physical education teachers are perceived by specialist teachers, students, their parents, and themselves?The sample of the study was consisted of 6th,7th and 8th grade students, their parents, physical education teachers, subject teachers in the academic year of 2011-2012 either from public or private secondary schools. The research has was held in 13 town districts, in 6 private and 22 state schools. 1254 students and subject teachers, 316 parents and 224 physical education teachers participated in the research.The data were carried out by using five data collecting tool including four scales and apersonality inventory. PERI; Personality Inventory was used for physical education teachers' personality traits. There were three different scales for physical education teachers, for students and for parents respectively. And also three different types of Adequacy ofOccupational Personality Questionnaires were applied.In order to obtain data descriptive analysis, Independent t-test, ANOVA and Kruskal-Wallistests were used. The findings of this study are as follows: All Physical education teachers, subject teachers, students and parents completely agree that physical education teachers are adequate in terms of professional and individual competences.Physical education teachers, subject teachers, students and parents indicated that they are completely satisfied about physical education teachers' professional personal competence; reflective interaction, respect for human dignity and justice, motivational interaction,enthusiasm and commitment to professional and reflective dimensions of interaction.In terms of personality traits; physical education teachers' average point of responsibility was 4,47, average point of emotional balance was 2,97. They were adequately extroversional and coherent.