Hırsızlık suçlarında mağdurun etkisi ve davranışı: Çankaya ilçesinde bir uygulama
The effect and behaviour of the victim in theft crimes: An application in district of Çankaya
  1. Tez No: 350029
  2. Yazar: MURAT YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER İLBARS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Hırsızlık Suçları, Hırsızlık Mağduru, Toplum Destekli Kolluk, Viktimoioji, Theft Crimes, Theft Victimization, Community Policing, Victimology
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kara Harp Okulu Komutanlığı
  10. Enstitü: Savunma Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Tezin genel amacı hırsızlık suçlarında mağdurların etkisini ve davranışlarını araştırmaktır. Suçun gerçekleşmesinde mağdurların sahip olduğu özellikler ile yaşam şekilleri ve günlük aktivitelerinin büyük önemi vardır. Mağdur, yaptığı doğru davranışlarla hırsızlığı önleyebilir veya hatalı davranarak hırsızlık olayını kolaylaştırabilir. Rutin Aktvite ve Yaşam Tarzı Teorileri suç mağdurları hakkındadır. Her iki teoriye göre, suçlar mağdurların sebep olduğu fırsatların bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Mağdurların sosyo-demografik özellikleri, günlük faaliyetleri ve genel yaşam tarzları hırsızlık suçlarının oluşumunu doğrudan veya dolaylı bir şekilde etkilemektedir. Mağdurların suç öncesinde ve sonrasında gösterdikleri davranışların ve aldıkları tedbirlerin de suçların engellenmesinde önemli bir payı bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this thesis is to research the effects and behaviours of victims in theft crimes. Victims' characteristics, their life styles and daily activities have a great importance in occurring of crime. Victim may prevent theft crimes by proper behaviors or may facilitate by faulty actions. Routine Activity and Life Style Theories are about the crime victims. Both theories explain that crime occurs as a result of opportunities caused by victims. Victims' socio-demografic characterisrics, daily activities and general life styles effect the occurrence of theft crimes directly or indirectly. The conducts and measures which held by victims before and after a crime also have a great role in preventing crimes.