Orman suçlarıyla mücadelede kolluğun etkinliğinin arttırılması
Reinforcing the efficiency of law-enforcement forces in struggle with forest crimes
  1. Tez No: 350030
  2. Yazar: FERDİ ERBAKICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN ÖĞÜN BOYACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Sosyoloji, Forestry and Forest Engineering, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Forest Crimes, Social Learning Theory, Differential Reinforcement Theory, Differential Association Theory, Neutralization Techniques, Law-Enforcement
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kara Harp Okulu Komutanlığı
  10. Enstitü: Savunma Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Ormanlar toplumlar için çok önemli ve vazgeçilmez doğal kaynaklardandır. Bu nedenle ormanlar pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de koruyucu özel hukuki rejime tabi tutulmuşlardır. Bununla yetinilmeyerek orman köylüsünün kalkındırılması da dahil ormanların korunması Anayasamızda yer almıştır. Araştırmada özel kolluk konumundaki orman kolluğu ile genel kolluğun çatışması ve yarışması incelenmiş, mevcut durum incelenirken hukuki sorunlar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Orman suçlan incelenirken ülkemizde orman suçlarının seyri hakkında istatistiklere yer verilmiştir. Araştırmada, orman köylüleri üzerinde orman suçlarının oluşumunda, sosyal öğrenme teorisinin yerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Sosyal öğrenme teorileri, Sutherland'ın ortaya koyduğu ayırıcı birleşimleri ve Akers'in ayırıcı güçlendirme yaklaşımını içerir. Akers daha sonra bu yaklaşımını Sutherland'ın teorisini de kapsayacak şekilde çeşitli eklemelerle sosyal öğrenme teorisi adını vererek geliştirmiştir. Araştırmada ayırıcı birleşimlerin önermelerinden biri olan tutumların rasyonalize edilmesinin incelenmesinde, Syke ve Matza'nın nötrleştirme tekniklerinden faydalanılmıştır. Balıkesir Orman işletme Müdürlüğü bölgesinde 20 köyde 44 orman suçlusu ve 42 orman suçu işlememiş kişi üzerinde anket yöntemiyle yapılan araştırma ile teorilerin etkisi incelenmiştir. Bulguların incelenmesi sonucunda orman köylülerinin yeterince karşı tanım geliştiremediği, kısmen suç oluşturan davranışları haklı gördükleri ve suçluların nötrleştirme tekniklerini kullandıkları görülmüştür. Kanuni alt yapı, sosyal ve ekonomik yetersizlikler ve yeterli bilgilendirilmeme suçların altında yatan sebepler olarak ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelimeler : Orman Suçları, Sosyal Öğrenme Teorisi, Ayırıcı Güçlendirme Teorisi, Ayırıcı Birleşimler Teorisi, Nötrleştirme Teknikleri, Kolluk.
Özet (Çeviri)
Forest are very important and necessary natural sources for communities. Thus, like in a lot of other countries, there are special protective judicial regulations about forests in our country. Furthermore, the issues about the improvement of forest villagers and the protection of forests have been regulated in our Constitution. In research, the conflict and competition between forest protecting force as a special police and general police forces have been investigated and the legal problems have been tried to be shown while observing the current situation. While studying forest crimes, statistics about the pattern of forest crimes in our country have been given. In research, goal is to determine the effect of social learning theory on the forest crimes of forest villagers. Social learning theories include, differential association theory developed by Sutherland and Akers's differential reinforcement approach. Later, Akers improve his approach with some additions including Sutherland's theory and named it as Social Learning Theory. In research, the techniques of neutralization developed by Skyes and Matza have been used while studying the rationalization of attitudes as a proposition of Sutherland. The effect of theory has been tested by a method of public survey which has been applied to 44 forest offenders and 42 people who are not forest offender in 20 villages in the area of the Forest Management Directorship of Balıkesir. After the examination of the findings, we have found that the forest villagers couldn't develop adequate counter definitions, they partly approve the deliquent behaviour and the offenders use techniques of neutralization. As a result, the lack of information and legal substructure; social and economical inadequacies have been found out as the main reasons of crimes.