Mantar yetiştiriciliğinde, örtü toprağına katkılı ve katkısız misel gelişmiş komposit ilavesinin verim ve kaliteye etkisi üzerine araştırmalar
- Tez No: 35003
 - Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA GÜNAY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Mushroom, Agaricus bisporus, casing soil, spawned casing, quality, yield
 - Yıl: 1994
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 46
Özet
1 ÖZET Yüksek Lisans Tezi MANTAR (Agaricns biporus) YETİŞTİRİCİLİ?İNDE, ÖRTÜ TOPRA?INA KATKILI VE KATKISIZ MİSEL GELİŞMİŞ KOMPOST İLAVESİNİN VERİM VE KALİTEYE ETKİSİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Zekiye ÇELİKTEN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Atila GÜNAY 1994, Sayfa: 37 Jüri: ProiDrAtila GÜNAY Prof.Dr.Kâzım ABAK Doç.Dr.Ruhsar YANMAZ Araştırma, örtü toprağı serilmesi sırasında toprağa karıştırılan misel gelişmiş kompost, besin maddesi ilave edilerek misel gelişmiş kompost ve toprak miselin mantar verim ve kalitesine etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Her üç uygulamada 4-5 cm. kalınlığında serilen örtü toprağma 0.25, 0.50, 0.75 ve 1.0 kg/m2 olmak üzere 4 dozda denenmiştir. 45 günlük hasat sonunda yapılan değerlendirmede örtü toprağına 0.75 ve 1.0 kg/m2 düzeyinde katılan misel gelişmiş kompost uygulamalarından en yüksek verim elde edilmiş ve kontrole göre sırasıyla % 11.8 ve % 13.6 oranında artış sağlanmıştır. Bu uygulamalar ayrıca 3 gün erkencilik yaratmış, hasat döneminde ise mantarların tek tek ve toprak üzerinde ortaya çıktığı tespit edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Mantar, Agaricus bihporus. Örtü toprağı, misel gelişmiş kompost, kalite, verim.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT Masters Thesis RESEARCHS ON THE EFFECT OF CASING SOIL MIXED WITH SPAWNED AND SUPPELENTED SPAWNED COMPOST ON YIELD AND QUALITY OF MUSHROOM (Agaricus bisporus) Zekiye ÇELİKTEN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor: Prof.Dr.Atila GÜNAY 1994, Page: 37 Jury: Prof.Dr.Atila GÜNAY Prof.Dr.Kâzım ABAK Assoc.Prof.Dr.Ruhsar YANMAZ The research was carried out to determine the effects of casing materials such as spawned casing, spawned compost contains nutritional substances and spawned soil on the yield and quality of mushrom (Agaricus bisporus). These three different casing materials were added into 4 to 5 cm casing layer in 4 different levels as 025, 0.50,, 0.75 and 1.0 kg/m2. The highest yield within 45 days harvested period was obtained in the cose of adding 0.75 and 1.0 kg/m2 spawned compost into the casing soil. Yield increased about 11.8 % and 13.6 % relative to control respectively. With these applications, harvest started 3 days earlier relative to control and fruit bodies appeared individually and grown completly on the top of the casing soil.