II. Mahmud dönemi askeri ıslahat sürecisinde ortaya çıkan kışla yapıları ve mimari özellikleri
The barracks built by Mahmud the second and their architectural features
  1. Tez No: 350095
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHA TANMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Mahmud II, Asâkir-i Mansûre-i Muhammediyye, barracks, architecture of barracks, European barracks
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu araştırma, kapsamı itibarıyla II. Mahmud'un Asâkir-i Mansûre-i Muhammediyye ordusu için inşa ettirdiği kışla yapılarının mimari örgütlenmesini anlamaya çalışmaktadır. Asâkir-i Mansûre kışlalarının nasıl bir plan şeması ve yapı kurgusu sergilediğini ortaya çıkarmak yapılan tezin esas amacıdır. Bu amaç doğrultusunda İstanbul, Batı Anadolu ve Balkanlar'daki kışla yapılarından arşivde görsel malzeme veya planına ulaşılanlar incelenmiştir. Yapılan araştırma ile ulaşılan birtakım veri ve sonuçlar araştırmanın kapsamını genişleterek, Asâkir-i Mansûre-i Muhammediyye ordusunun ?askeri yerleşkelerinin? salt fonksiyonel açıdan değil; sosyo-politik ve ideolojik açıdan da incelenmesi zorunluluğunu da doğurmuştur.
Özet (Çeviri)
This research tries to understand the architectural organization and the plan of the newly built barracks for new army, Asâkir-i Mansûre-i Muhammediyye. The main objective of the thesis is to reveal the plan and plot structure of the barracks of the Asâkir-i Mansûre army. For this purpose, barracks, whose visual material can be reached in archives, from Istanbul, Western Anatolia and the Balkans are researched. Some of the data and the results expanding the scope of research have led to the necessity of the examination of not only functional and architectural but also of socio-political and ideological aspects of ?military bases?.