Modern Türk edebiyatında şiir ve felsefe ilişkisi
The relationship between poetry and philosophy in modern Turkish literature
  1. Tez No: 350128
  2. Yazar: KENAN SARIALİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Modernite, Şiir, Felsefe, Felsefi Şiir, Çağdaş Türk Edebiyatı, Varoluş, Hikmet, Modernity, Poetry, Philosophy, Philosophical Poetry, Modern Turkish Literature, Existence, Wisdom
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu tezde, konumuz olan“Modern Türk Edebiyatında Şiir ve Felsefe İlişkisi”nin açıklanmasında ön-dayanak niteliğinde olan şiir, felsefe ve felsefeye yakın kavramlar olan dünyagörüşü ve ideoloji araştırılmış; şiir-felsefe ilişkisinin boyutları, şiirde felsefi öğeler değerlendirilmiş, Türk toplumunun ve edebiyatının modernite ile karşılaşması süreci açıklanmış ve nihayet modern Türk şiirinde felsefi sorunun nasıl işlendiği incelenmiştir.“Hikmet”kavramının“felsefe”ve“şiir”i içerdiği belirtilerek, şiirdeki felsefe öğesinin şiiri bir“Hikmet Şiiri”ne ulaştırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuç yapılan araştırmayla bağlantılıdır ve eleştirel bir bakış açısını yansıtmaktadır. Felsefe etkinliğinin ve içeriğinin evrensel karakter taşıdığı, şiirin ise, başta yazıldığı dilden kaynaklanmak üzere kültürel bir yapıya sahip olduğu göz önünde bulundurularak, milli olan kültür ile evrensel olan uygarlığın bir sentezini yapabilme başarısını yalnızca felsefi şiirin, bir başka deyişle hikmet şiirinin sağlayabileceği savı tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, an investigation has been made into poetry, philosophy and the particular concepts which stand close to philosophy, namely the world views and the ideologies, as well as the dimensions of the relation between poetry and philosophy, and the philosophical elements in poetry so as to evaluate the subject of the thesis—“The Poetry–Philosophy Relations In the Modern Turkish Literature”. It was explained how the Turkish people and the Turkish literature encountered with modernity and finally, how the philosophical matters were handled in the modern Turkish poetry. With an indication that the notion of“wisdom”(“hikmet”) embraces“philosophy”as well as“poetry”, it is concluded in the thesis that by means of the philosophical element, poetry could attain the form of a“Poetry of Wisdom”. This conclusion is in connection with the research and reflects a critical point of view. Since the content and the activities of philosophy have universal characteristics while poetry has a specific cultural structure mainly because of the language in which it was written, it is argued that a synthesis of the national culture and the universality is made possible only through philosophical poetry—the poetry of wisdom.