Bir şehirli kimliği göstergesi olarak İstanbulluluk
Being an Istanbulite as an indicator of urban identity
  1. Tez No: 350127
  2. Yazar: NEBİYE KONUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KORKUT TUNA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Sosyoloji, Psychiatry, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kimlik, sosyal kimlik, kolektif kimlik, bireysel kimlik, muhayyel kimlik, şehirli kimliği, İstanbullu kimliği, muhayyel İstanbullu kimliği, İstanbul, göç, gecekondulaşma, şehirleşme, Identity, social identity, collective identity, personal identity, imaginer identity, urban identity, identity of İstanbulite, imaginar identity of İstanbulite, İstanbul, migration, slums, urbanization
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 362
Özet
Bu çalışmada sosyalleşme sürecinin bir parçası olan şehirli olmak, kimlik kavramı üzerinden yorumlanmaya çalışılmıştır. ?İstanbullu kimdir?, ?İstanbullu var mıdır?, ?Bir İstanbullu kimliğinden bahsedilebilir mi?, ?Zihinlerde yer alan İstanbullu kimliğinin özellikleri nelerdir? soruları ile başlayan ve şehirli kimliği, tasavvurî kimlik, şehre dışarıdan gelenlerin oluşturdukları hemşehri ilişkileri üzerinden bu sorulara cevap arama gayreti bu çalışmanın temelini oluşturmaktadır. İstanbul'da hemşehri derneklerinin sayısı hızla artmakta ve bu artış yeni bir toplumsal yapılanmanın ipuçlarını taşımaktadır. Sosyoloji açısından bu derneklerin artışı ve yerel kimliklerin oluşum süreçleri ve çizdikleri tablo önem arzetmektedir. Buna ek olarak yerel kimliklerin,“İstanbullu Kimliği”olarak isimlendirilebilecek imajiner (hayal?) İstanbulluluk kavramını nasıl algıladıkları ve bir sosyal algı biçimi olarak nasıl isimlendirdikleri toplumsal çözümlemeler açısından da önem taşımaktadır. Bu çalışmada İstanbul nüfusunu sosyo-ekonomik ve kültürel açıdan temsil eden kitleye sorulan sorular, saha çalışması kısmını oluşturmuş, bir kimlik olarak İstanbulluluk hemşehrilik açısından ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, being an urbanite as part of the socialising process, is interpreted through the concept of identity. Starting with questions such as ?Who is an İstanbulite??, ?Is there any İstanbulite??, ?Is it possible to speak of an İstanbulite identity??, ?What is the properties of the Istanbulite identity in minds?? and seeking answers to this questions considering urban identity, imaginary identity and“hemşehri”relations between those coming from other cities consists the basis of this study. The formation of fellowship (citizentry) associations increase rapidly in Istanbul and this rise shows the clues of a new sociological formation. Sociologically itis important to note this rise at the opening of associations and the process of the local identity formations and the schemes illustrated by them. Additionally it is also worth to consider in terms of social analyses, how the local identities perceive this imaginary conception so called“being from Istanbul”and how they call it as a social perception manner. The questions that was directed at the group representing Istanbul?s population in socio-economic and cultural respects have constituted the field work of this doctorate thesis. `Being an Istanbul? as an identity, has been covered in terms of being a fellow townsman.