Belediyelerce yürütülen stratejik planlama uygulamalarına ilişkin çalışan tutumları: Ankara Büyükşehir Belediyesi örneği
Attitudes of employees towards strategic planning in municipality: Example of Ankara Metropolitan Municipality
  1. Tez No: 350225
  2. Yazar: ABDULLAH ACAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Planlama, Stratejik Yönetim, Yerel Yönetimler, Yerel Yönetimlerde Stratejik Planlama, Strategic planning, strategic management, local governments, strategic planning in local governments
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmanın amacı; belediye çalışanlarının stratejik planlamaya ilişkin tutumlarının ne olduğu ve bu tutumlarının birtakım değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesidir. Çalışmada belediye çalışanların stratejik planlamaya karşı tutumları irdelenmiş strateji, stratejik yönetim, stratejik planlama, yerel yönetimler ve yerel yönetimlerde stratejik planlama kavramları incelenmeye çalışılmıştır.Çalışmada alan araştırması yöntemi kullanılmış ve Ankara Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının belediyelerde uygulanmakta olan stratejik planlama çalışmalarına ilişkin tutumları belirlenmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda uygulanan ölçekle yönetici ve çalışanların stratejik plan faaliyetleri hakkındaki görüşleri ve tutumları ölçülmüştür. Ölçme aracı olarak Baloğlu, Karadağ, Karaman(2008) tarafından hazırlanan tutum ölçeği belediye çalışanlarına uyarlanarak kullanılmıştır. Ölçek uygulamasına 19 Daire Başkanlığı'ndan toplam 108 çalışan katılmış olup bu çalışanların stratejik planlama ile ilgili tutumlarının eğitim durumu, yaş, kıdem yılı, unvan, stratejik planlama ile ilgili alınan eğitim ve çalışılan birim gibi değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediği ölçülmeye çalışılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde varyans analizi ve tukey testinden yararlanılmıştır.Araştırmada şu sonuçlara ulaşılmıştır;Çalışanların tutumları genel anlamda incelendiğinde bütün boyutlarda ve maddelerde stratejik planlamaya ilişkin olumlu tutumlar sergilendiği görülmüştür. Madde bazında, ?Stratejik plan hazırlamayla ilgili belirli aralıklarda eğitim verilmelidir? ve ?Stratejik planlama kurumun başarısını artırır? maddeleri olumlu tutum sergilenmesinde en yüksek puanları almışlardır.Eğitim düzeyine göre lisans ve ön lisans mezunu olanların lise mezunlarına göre etkililik ve direnç boyutlarında daha olumlu tutuma sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Çalışanların stratejik planlamayla ilgili genelde olumlu bir görüş ve tutuma sahip olmaları stratejik planlamayla ilgili alınan eğitim boyutunda çalışanlar arasında tutumlarıyla ilgili ciddi bir farkın doğmamasına sebebiyet vermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the attitudes of employees towards strategic planning and whether such attitudes differs according to different variables. Firstly the concepts of strategy, strategic government, strategic planning, local government and strategic planning in municipality has been defined.An empirical study has been conducted in order to determine attitude of employees of Ankara Metropolitan Municipality towards strategic planning. Administrators and employees of the municipality were administered in order to measure their attitude towards strategic planning activities. Attitude scale developed by Baloğlu, Karadağ, Karaman(2008) has been utilized. Total 108 employees from 19 different units were administered in order to determine whether employees? attitude differ according to the variables such as age, education, experience, title, special education about strategic planning and the unit in which employee work. In the analysis of data, analysis of variance and tukey test have been used.The basic findings of the research are as follows:Basically, the employees general attitude towards strategic planning is positive. Regarding with the specific items, following two items were received the highest points about positive attitude; ?employees should be educated about planning in some intervals? and ? strategic planning increases the success of the institution?In terms of education level, those who have bachelors decree and vocational high schools have more positive approach than high school graduates. Special education about strategic planning does not have any impact on positive attitude towards planning.