Türkiye'de para politikası faiz ilişkisi ve faiz oranlarında yaşanan değişikliklerin kurumsal kredi kullanımına etkileri
Monetary policy-interest relations in Turkey and interest changes are how to effect use of company credit
- Tez No: 350237
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERİMAH YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Para Politikası, Merkez Bankası, Faiz, Kredi Kullanımı, Money Policy, Central Bank, Interest, Use of Credit
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, dünyada ve Türkiye'de uygulanan para politikası stratejileri ve bu stratejiler çerçevesinde kullanılan para politikası araçlarının tarihsel gelişimini ve değişimini genel hatlarıyla açıklamak, para politikası ile faiz oranları arasında ilişkinin niteliğini ortaya koymak ve faiz oranları ile kredi kullanımı arasında ters orantılı olduğu varsayılan ilişkinin doğru orantılı da olabileceğini ortaya koymaktır.Bu amaca uygun olarak para politikasının kavramsal alt yapısını oluşturmak için öncelikle para politikasının amaçları, araçları ve para politikası hakkında ortaya atılan alternatif stratejiler incelenmiştir. Ardından geçmişten bugüne kadar ortaya atılan para poltikası stratejileri değerlendirilmiş ve Türkiye'de para politikasının tarihsel gelişim süreci incelene kapsamına dahil edilmiştir. Daha sonra ise aynı incelemeler faiz teori ve politikaları için yapılmış ve para politikası faiz ilişkisi ortaya konmaya çalışılmıştır. Son olarak ise kredi kullanım oranları bölgesel ve sektörel olarak incelenmeye çalışılarak Türkiye'de kredi kullanımın faiz oranları ile ilişkisi araştırılmıştır.Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu ile başlayan çalışmamızda 1932-2012 tarihleri arasında Türkiye'de kullanılan para politikası araçları ve faiz oranları incelenmiştir. Daha sonra, Türkiye'de kredilerin yaygınlaştığı tarih olan 1980 sonrasıında kredi kullanım oranları değerlendirme kapsamına alınmıştır. Kredi kullanımı ile faiz oranları arasındaki ilişkinin doğru orantılı da olabileceğinin gösterilmesi amacıyla Gibson Paradoksu ve McKinnon-Shaw Hipotezleri ile Mishkin'in bu konuda ortaya attığı fikirler inceleme kapsamına dahil edilerek çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this work is to describe in general terms strategies of monetary policies in Turkey and historical development and change of the monetary policy instruments used within the framework of these strategies; to put forth the attribute of the relationship between monetary policies and interest rates and to demonstrate that the relationship between interest rates and the use of credit, which is assumed to be inversely proportional to, might be directly proportional.To achieve this purpose, primarily to form conceptual infrastructure of monetary policies, for the beginning, purposes, instruments and alternative strategies about monetary policies have been examined. Then, monetary policy strategies, have been come up with from past to present, and process of historical development of monetary policies in Turkey have been examined. After that, the same examinations have been made to interest rate theories and policies and been tried to set forth the relationship between monetary policies and interest. At the last, by examining regional and sectorial credit utilization ratio, relationship between usage of credit and interest rates have been investigated.Besides, in this work, beginning with establishment of Republic of Turkey, monetary policies and interest rates, used in Turkey in 1932-2012 have been examined. And then, for the time period since 1980, which is the year of widespread use of loans, credit utilization ratio has been focused on. For the final, to show that interest rates and the use of credit might be directly proportional, by the make use of Gibson Paradox, McKinnon-Shaw hypotheses and the ideas of Mishkin about the subject the work has been completed.