Supply chain orientation, ERP usage and knowledge management in supply chain
Tedarik zincirinde bilgi yönetimi, KKP kullanımı ve tedarik zinciri odaklılık
- Tez No: 350257
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ZAİM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Supply Chain Orientation, Knowledge Management, ERP, performance
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın amacı Bilgi Yönetimi (BY) ve Kurumsal Kaynak Planlaması (KKP) kullanımının operasyonel performans üzerine olan dolaylı ve direkt etkisinin incelenmesidir.Dolaylı etki ile ima edilen Tedarik Zinciri Odaklılık (TZO) vasıtası ile oluşan etkidir.Bu çalışma ankete dayalı bir araştırmadır ve imalat sektöründeki 200 firmadan veri toplanmıştır. Açıklayıcı Faktör Analizi ile, TZO, BY ve KKP Kullanımı değişkenleri için faktörler bulunmuş ve Doğrulayıcı Faktör Analizi ile bunların geçerliliği test edilmiştir. Bunlara ek olarak, tek boyutluluk testi ile de bu değişkenlerin geçerlilikleri ve güvenilirlikleri test edilmiştir. Bunun için Temel Bileşen Analizi, Cronbach's ? ve Dillon-Goldstein's ? değerleri göz önünde bulundurulmuştur. Değişkenlerin performans üzerine olan dolaylı ve dolaysız etkilerini incelemek için ise Kısmi En Az Kareler Yöntemi (KKY) ile Kapsamlı Yapı Modellemesi (KYM) kullanılmıştır. Yol analizlerine göre, KKP'nin operasyonel performansa anlamlı bir etkisi yok iken, BY ve TZO pozitif ve anlamlı etkiye sahiptirler.Bununla birlikte, BY ve KKP, TZO aracılığıyla performans üzerine dolaylı, anlamlı, pozitif etkiye sahiptirler ve bunlar direkt etkilerden daha kuvvetlidirler.Operasyonel performans ise finansal performansı olumlu bir şekilde etkilemektedir. Bunlara ek olarak, firma büyüklüğü ve kullanılan KKP'nin menşei gibi iki moderatör etki için de yol analizi yapılmıştır. Çalışmada servis sektörü göz önünde bulundurulmamıştır, dolayısıyla ilerleyen çalışmalarda bu sektörle ilgili de analizler yapılarak, sonuçlar imalat sanayi sonuçlarıyla karşılaştırılabilinir. Birçok çalışma BY ve KKP kullanımının performansı üzerine etkisini araştırmasına rağmen, bu çalışma BY'nin ve KKP kullanımının performansa daha fazla olumlu etkisi için TZO'nun önemini vurgulamaktadır. Ayrıca çalışma KKP'nin ve BY'nin birbiri ile çelişmekten ziyade birbirlerini tamamlayıcı olduklarını göstermiştir. Anahtar Sözcüker: Tedarik Zinciri Odaklılık, Bilgi Yönetimi, KKP, performans
Özet (Çeviri)
The principal aim of this study is to investigate the direct and indirect impacts of Knowledge Management (KM) and Enterprise Resource Planning (ERP) usage with the mediating effect of Supply Chain Orientation (SCO) on operational performance. The research is based on survey and datacollected from 200 manufacturing companies. Using Exploratory Factor Analysis, dimensions of SCO, KM and ERP Usage were identified and with Confirmatory Factor Analysis, they were validated. In addition to these, the validity and reliability of three variables were also evaluated by testing unidimensionality three ways: Principal component analysis, Cronbach's ? and Dillon-Goldstein's ?. The Partial Least Square Method (PLS) and Universal Structure Modelling (USM) were applied to examine the direct and indirect effects of variables on performance. The path analysis displayed that KM and SCO have significant and positive effects on operational performance, while ERP does not. Moreover, indirect impacts of KM and ERP Usage with a mediating effect of SCO are significant and stronger than their direct effects. Also, operational performance influences financial performance positively. In addition to these, the path analysis was employed for two moderator effects; company size and origin of used ERP brand. Owing to the relatively small sample size, instead of structural equation modelling, the PLS method was applied to model. Furthermore, the service sector was not used in the study, but is available for future research. Although much research have investigated the effects of KM and ERP Usage on performance, this study points out the importance of SCO to observe the stronger impacts of KM and ERP. Moreover, the research indicated that ERP and KM are complementary rather than conflicting.