Tasvir-i Efkar gazetesinin kronolojik dizini ve seçilmiş metinlerin aktarımı: 1 Ağustos 1914-31 Ekim 1918
The chronological index of Tasvir-i Efkâr and the translation of selected texts: 1st August, 1914-30th October 1918
- Tez No: 350264
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tasvir-i Efkâr, Gazete, Birinci Dünya Harbi, Osmanlı Devleti, Tasvir-i Efkâr Newspaper, World War I, The Ottoman State
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1087
Özet
Birinci Dünya Harbi, her açıdan pek çok devleti ve topluluğu etkilemiştir. Şüphesiz bu durumdan en çok etkilenen toplumlardan biri de Osmanlı Devleti'dir. Harp, Osmanlı Devleti'nin tarih sahnesinden çekilmesine sebep olmuş; diğer yandan da yeni bir Türk devletinin kuruluş sürecini başlatmıştır.Dört yıl süren bu savaş ile ilgili günümüzde birçok eser bulunmaktadır. Ancak, bu eserlerin pek çoğu salt bilgi içermekte ve dönemin yaşamını, savaşın yansımalarını vermemektedir. Bu sebeple savaş yılları esnasında yayınlanan bir gazetenin incelenmesi bu dönemle ilgili birinci elden bilgi vermesi açısından önemlidir. 1914 ? 1918 yılları arasında yaşanan savaşın etkileri saptanmasında dönem gazeteleri başlıca kaynak olmuştur.Birinci Dünya Harbi yıllarında Osmanlı Devleti dâhilinde yayınlanan pek çok yerli ve yabancı gazete içinde Tasvir-i Efkâr Gazetesi ayrı bir öneme sahiptir. Gerek basım tekniklerindeki durumu ve gerek yazar kadrosunun zenginliği ile diğer dönem gazetelerinden ayrılmaktadır.Bu çalışma, Birinci Dünya Harbi sırasında meydana gelen olayların gazetedeki yansımalarının ortaya konulması bakımından yararlı olacaktır. Böyle bir çalışma neticesinde ortaya konulacak bir tez; edebiyatın dışında tarih, sosyoloji, ekonomi vb. alanlarda yapılacak akademik çalışmalara da kaynaklık edecektir. Bu gazetenin teze konu olması dönemin savaş atmosferinin topluma ve dolayısıyla sanat ve edebiyata etkilerini ortaya çıkarma amacına dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
World War I affected lots of states and socities in all respect. Certainly, one of the socities which was influenced mostly by this event was the Otoman State. This war caused the historical retiral of the Otoman State. On the other hand, it started the process of new Turkish State?s foundation.There are lots of works of art about this war which lasted four years. Most of the absolute works are included, but the life and reflection of the war is not given. For this reason, examining the newspaper that was published during the war is important as it gives information at first hand about this period. The newspapers of this period had became a major source on the establishment of the effects of the war which happened between the years 1914 -1918.Tasvir-i Efkâr newspaper has different importance among the most of the local and foreign newspapers that were broadcasted in Otoman State during World War I. It is different from the other newspapers of the period in terms of the technics of printing and the productiveness of the writers.It is useful to introduce the events that happened at the time of World War I in the newspaper. A test will be created at the end of this research with resources from history, sociology, economy, etc. apart from literature. The articles from the newspaper were used in this thesis were based on discovering the effects of the war on society and consequently art and literature.