A virtual knowledge dissemination platform design for managing industry and university relations in Turkey
Türkiye'de sanayi ve üniversite ilişkileri yönetimi için sanal bilgi yaygınlaştırma platformu tasarımı
- Tez No: 350263
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARİF ORÇUN SAKARYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: University-Industry Collaborations, Knowledge Dissemination, Knowledge Dissemination channels, Web based Collaborative Platform
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Üniversite ve sanayi arasındaki işbirliğinin artırılması şu anda Türkiye?de en çok odaklanılan konulardan biridir. Bilgi Yönetimi esaslarının örgütsel faaliyetlerin uygulanması sırasında hayati bir etken olduğu göz önüne alındığında bu araştırma tezinin amacı üniversite ve sanayi arasında bilgi yayma hedefli bir web-tabanlı platform tasarlamaktır. Bu yönde, işbirliği ihtiyacının amaçlarının gözlemlenmesi ve ilgili bilgi yönetimi literatürü taranmasını takiben, UnicBazaar olarak adlandırdığımız ve iki taraf arasındaki işbirliğini kolaylaştıran çok fonksiyonlu bir platform tanıtılmıştır. Bu çerçevede UnicBazaar, bilgisayar tabanlı kanalları, senkronize ve asenkronize araçları kullanarak danışmanlık, işe alım, proje tarama, bilgi paylaşımı ve değişim hizmetleri sağlamaktadır. UNICBazaar'ın bilgi, danışmanlık ve çözüm arayanlar ile işbirliği sürecinin bir parçası olmak isteyen diğer paydaşlar arasındaki bilgi transfer sürecini sağlayıp kolaylaştırması beklenmektedir. ANAHTAR KELIMELER : Üniversite-Sanayi İşbirlikleri, Bilgi Yaygınlaştırma, Bilgi Dağıtım kanalları, Web tabanlı Ortak Platform
Özet (Çeviri)
Increasing the collaboration between university and industry is currently one of the most focused topics in Turkey. Regarding the fact that Knowledge Management principles becomes a vital element in executing organisational activities, the aim of this research thesis is to design a web-based platform for knowledge dissemination purposes between university and industry, as an important stage of knowledge management process. For this purpose, after following the reasons for need for collaboration and related knowledge management literature review, the design of a multifunctional platform we called ?UNICBazaar? that aims to facilitate the collaboration between both parties has been introduced. In this context, UNICBazaar provides consulting, recruitment, project search, information sharing and exchange services by using computer based channels, synchronous and asynchronous tools. It is expected that UNICBazaar will enhance and simplify Knowledge Transfer process among knowledge, consulting and solution seekers and other stakeholder who are willing to be part of a collaborative process.