Tasvir-i Efkâr Gazetesi üzerine bir inceleme(Yıl: 1920 / Sayı: 2945-3028)
A satudy on Tasvir-i Efkâr Newspaper (Year: 1920/ İssue: 2945-3028)
- Tez No: 591616
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMİS KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Gazetecilik, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Journalism, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Tarihi, Türk Basını, Tasvir-i Efkâr, Türk Edebiyatı, Turkish History, Turkish Press, Tasvir-i Efkâr, Turkish Literature
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 314
Özet
27 Haziran 1962 yılında çıkarılmaya başlayan Tasvir-i Efkâr gazetesinin 1920 yılına ait sayılarını (2945-3028) çalışmamızda incelemeye çalıştık. İtilaf Devletleri ile İttifak Devletleri arasında, bir sömürge savaşı olan 1. Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914 tarihinde başlayıp 1918 tarihinde sona ermiştir. İttifak Devletleri verdiği mücadeleyi İtilaf Devletleri karşısında kaybederken, mağlup devletlere dayatılan zorunlu anlaşmalar ağır şartları beraberinde getirir. İttifak Devletleri bloğunda yer almak zorunda kalan Türkiye de ağır şartlardan nasibini almıştır. İmzalanan anlaşmalar Anadolu'yu işgale açık hale getirir. 13 Kasım 1918 Tarihinde İstanbul'un işgali gerçekleşir. Tasvirî Efkâr gazetesi, bu şartlar içinde milli mücade destekçisi bir tutum takınır. Fransa, İngiltere, Yunanistan ve Almanya ile yoğunlukta olan siyasi haberlerden başka, Londra Konferansının toplanma kararları hakkında haberler, 12 Ocak 1920 yılında toplanmaya başlayan ikinci Meclis-i Mebusan'ın toplantıları, İstanbul yangınları, veba derdi, esir ve muhacirlerle ilgili haberlerin yoğunluğu göze çarpar. Dört bölümden oluşan bu çalışmamızın giriş bölümde Tasvir-i Efkâr gazetesi hakkında gerekli bilgileri verdik: Devrin genel durumu, Ana hatlarıyla 1920 yılında Türk basını. İkinci bölümde Tasvir-i Efkâr gazetesinin incelenen sayılarına dair şekil, muhteva özelliklerine değindik. Tasvir-i Efkâr gazetesine ait içindekiler tablosunu oluşturduk. Bu tabloyu oluştururken Ana başlıkları almaya dikkat ettik, ana başlıklar altında yer alan konu bütünlüğü taşıyan veya aynı imzayla yazılan haber başlıklarını göstermeyi tercih etmedik. Bunun dışında ana başlıklar atında yer alan, konu bütünlüğü taşımayan ve ayrı imzalarla yazılan haber başlıklarını tabloya eklemeyi uygun gördük. Tabloyu oluştururken, sütun numarası, gazete numarası, tarih, yazar adı, yazı adı, sayfa numarası ve yazının türüne değindik. Tahlilî Fihrist adını verdiğimiz üçüncü bölümde ise incelenen sayılara dair yazılar, yazar adına, konularına ve türüne göre sınıflandırdık. Sınıflandırmayı yaparken tekrara düşmemek amacıyla, konuyla alakalı sınıflandırdığımız satır sayılarını sırasıyla vermeyi tercih ettik. Gazetenin son sayfalarında bulunan reklam ve ilanları, Reklamlar ve İlanlar başlığıyla sınıflandırdık. Yine bu bölümde fotoğraf, resim, karikatür ve haritları görsel malzemeleri, Görsel Malzemeler başlığı altında tasnif ettik. Dördüncü ve son bölümde, edebî ve fikrî açıdan önemli gördüğümüz veya yazarı açısından önem arz eden metinlerin çevirisini Örnek Metinler başlığı altında vermeyi tercih ettik. İncelediğimiz sayılardan yolla çıkarak gördük ki, bu çalışma, dönemin sosyal hayatı, kültürü, dil ve edebiyatı, ticareti, siyaseti gibi pek çok konuda tarihe ışık tutacak bilgileri gün yüzüne çıkarmıştır. Mazinin tozlu raflarından gün yüzüne çıkarılmış bu bilgiler, bilim dünyasına sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
We tried to examine the issues of Tasvir-i Efkâr newspaper, which started to be published on June 27, 1962, in the year 1920 (2945-3028) in our study. World War, a colonial war between the Entente States and the Alliance, began on July 28, 1914 and ended in 1918. While the Allies lose their struggle against the Entente States, the obligatory agreements imposed on the defeated states bring severe conditions. Forced to take part in the Allies block Turkey has received a grant from the harsh conditions. Signed agreements make Anatolia open to occupation. On November 13, 1918, the occupation of Istanbul took place. The Tasvirî Efkar newspaper adopts an attitude that supports the national struggle under these conditions. In addition to political reports with intense relations with France, England, Greece and Germany, news about the decisions of the London Conference to convene, the meetings of the second Parliament, which began to convene on 12 January 1920, the fires of Istanbul, the plague, the reports of prisoners and immigrants are noticeable. In the introduction of this four-part study, we gave the necessary information about the Tasvir-i Efkâr newspaper: The general situation of the era, the Turkish media in 1920. In the second part, we mentioned the shape and content features of Tasvir-i Efkâr newspaper. We created the table of contents of Tasvir-i Efkâr newspaper. While creating this table, we took care to take the main headings, we did not prefer to show the headlines of the headings that are subject to integrity or written with the same signature. Apart from this, we deemed it appropriate to include the news headings under the main headings, which are not subject integrity and written with separate signatures. When creating the table, we mentioned column number, newspaper number, date, author name, article name, page number and type of article. In the third section, which is called as Assay Fihrist, we have classified articles on the issues examined, on behalf of the author, by subject and type. While performing the classification, we preferred not to repeat it, but to set the number of ordering classes on the subject. We classified the ads and advertisements on the last pages of the newspaper with the title of Ads and Advertisements. Again, in this section, we have classified photographs, paintings, cartoons and maps under the title of visual materials and visual materials. In the fourth and final chapter, we have chosen to translate texts that we consider literary and intellectual as important or important for the author under the heading of Sample Texts. From the numbers we have examined, we have found that this study has brought to light the history that will shed light on many subjects such as social life, culture, language and literature, trade and politics of the period. This information was unearthed from the dusty shelves of the past and presented to the scientific world.