Sigortacılık işlemleri ve sigorta şirketlerinde muhasebe düzeni
Insurance operations and accounting system in the insurance companies
  1. Tez No: 350267
  2. Yazar: CİHAT KARSLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. S. ALPAGUT ŞENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, İşletme, Insurance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sigorta, sigortacılık, muhasebe, Insurance, Accounting
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Sigorta işletmeleri finansal kuruluşlar olarak, sermaye birikimi ve ekonomik gelişme açısından göz ardı edilemeyecek yatırım kaynaklarına sahiptirler. Sigorta şirketleri bünyesinde biriken fonların çeşitli yatırımlara dönüştürülmesi ekonomik gelişme ve üretkenliğin arttırılması açısından büyük önem taşımaktadır.Her kişi veya kuruluş kendi çıkarları doğrultusunda finansal analizin belirli verileriyle ilgilenebilir. Sigorta şirketleri ile ilgilenebilecek sigortalılar, yatırımcılar, alacaklılar dışında devlet de sigorta şirketlerinin ödeme yükümlülüklerini yerine getirmesi ve sigortalıları mağdur etmemesi amacıyla sigorta şirketlerinin finansal analiziyle ilgilenmektedir.Bu yüksek lisans tezinde, sigorta sektörüyle ilgili temel kavramlarla ilgili genel bilgiler verilmiş, sigorta işletmelerinin muhasebe uygulamaları incelenmiş, sigortacılık işlemleri ile sigorta muhasebesinin özelliklerine değinilmiştir. Son bölümde örnek bir sigorta şirketinin muhasebe düzeni incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
As financial establishment, insurance companies have huge investment sources for economical development and capital accumulation. Converting accumulated funds of insurance companies to investments have importance for economic improvement and productivity.Every company or people could be interested in the results of a financial analysis in accordance with their benefits. The financial analysis of insurance companies normally attract the attention of insurance holders, investors, creditors and also government. The aim of the government is controlling the insurance companies? ability to pay in order to provide insurance holders against damnificiation.In this thesis, general knowledge has been given relative to fundamental conception about insurance industry, insurance accounting is analyzed, insurance operations and accounting are mentioned. In the last chapter, examined a sample of insurance company accounting system.