Borsa İstanbul (BIST)'da işlem gören hayat dışı sigorta şirketlerinin 2015-2019 dönemine ait verilerinin finansal oran analizleri
Finacial data for the insurance industry from 2015-2019 are analyzed with the ratio analysis method
- Tez No: 700538
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, Insurance
- Anahtar Kelimeler: Sigorta, Rasyo Analizi, Finansal Oranlar, Insurance, Ratio Analysis, Financial Ratios
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Finans sektörü bir ülkenin finansal açıdan gelişmişlik seviyesini belirleyen en önemli ekonomi indikatörlerinden birisidir. Finans sektörünün iki temel finansal aracıları da bankacılık ve sigortacılık aracılarıdır. Sigorta sektörü tahsil ettikleri primler sayesinde uzun vadeli büyük fonlar oluşturarak ekonomide kalkınmayı destekleyen ve gelişmesini sağlayan en önemli finans aktörlerinden birisidir. Türkiye'de gelişen sektörler arasında olan sigorta sektörü 21. Yüzyılın başlarında ciddi bir ilerleme kaydetmiştir. Bu çalışmanın amacı, ülkemizde faaliyette olan sigorta sektörünün finansal göstergelerini birçok oran kullanılarak analiz edebilmektir. Borsa istanbul'da işlem gören sigorta şirketlerinin 2015-2019 yıllarındaki finansal göstergeleri, oran analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Son olarak sektörün gelişimini ve etkinliğini değerlendirebilmek amacı ile analiz sonucunda elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Araştırmaya sigorta sektöründe faaliyet gösteren elementler sigorta firmaları dâhil edilmiştir. Bu çalışmanın ilk bölümünde, sigortacılık ve sigortaya ait genel bilgiler yer almaktadır. İlk bölümde yer verilen bilgilerin amacı analizi edilen sigorta sektörünü daha iyi tanımaktır. Çalışmanın ikinci bölümünde, Sigortanın Tarihi ve Gelişimi, Türk Sigorta Sektöründe Yer Alan Kurumlar ve İşlevleri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde Sigorta Şirketlerinde Muhasebe Düzeni ve Finansal Tablolar açıklanmış, dördüncü bölümde sigorta sektörü hakkın da genel bir değerlendirme yapılmış, beşinci bölümdeki çalışmada ise ülkemizde hayat dışı sigorta branşında faaliyet gösteren şirketlerin 2015-2019 yıllarına ait temel mali tablolarındaki veriler esas alınarak finansal oranlara uygulanmış ve yıllık değişimler dikkate alınarak finansal oran analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important indicators of a country's economic development level is it's finance sector. The two main actors of the finance sector are the banking and insurance sectors. Insurance sector significantly contributes to the development of capital accumulation in the economy by creating long-term capital. Also, the insurance sector which is a part of the financial sector provides direct support to the economic development. In our country, especially after the 2000s, the insurance sector, which experienced a significant amount of development, has also among the financial sub sector, which have the highest potential to develop in the coming years. The purpose of this study is to analyze the financial performance of the insurance industry operating in Turkey through various metrics. Insurance industry's financial data for 2015-2019 are analyzed with the ratio analysis method. Finally, the development of the insurance industry and fundamental financial values and indicators are obtained in order to measure and interpret the effectiveness of the industry. All except the life insurance branches of the insurance industry are included in the study. In the first part, general information about insurance and insurance industry are introduced, with the goal of getting to know the sector more closely. In the second part, History and Development of Insurance, Turkish institutions in the insurance sector and their functions are explained. In the third part, the accounting system and financial statements of companies are explained. In the fourth part of this study, using the financial statements and annual changes data obtained from insurance companies, operating in the non-life insurance branches in our country from 2015-2019 has been used to perform financial ratios analysis.