KOBİ'lerin sorunlarına yönelik sağlanan destekler
Supports SMEs problems
- Tez No: 350268
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT GÜLDİKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, KOBİ Politikaları, KOBİ Destekleri, SME, SME Policies, SME support system
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Ekonomilerin temel taşı olan KOBİ'ler ülkemizde, tüm işletmeler içerisinde büyük bir orana sahiptirler. Günümüzde Türkiye gibi gelişen ekonomilerde önemli hale gelen KOBİ'ler, devleşmiş endüstrilerin yerine, hızlı karar verme yeteneğine sahip daha az sermayeye karşın daha yoğun emek kullanımı ile çalışan, yönetim giderleri düşük olan ve böylece ucuz bir üretim gerçekleştiren iktisadi teşebbüsler olmaları ile tercih sebebi haline gelmişlerdir.Küreselleşme süreci ile birlikte artan rekabet, işletmeleri inovasyon yapmaya zorunlu kılmaktadır ve inovasyonun işletmeler için önemi gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle KOBİ'lerin yapılarından dolayı sahip oldukları dezavantajların üstesinden gelip, rekabetçi ve hızlı değişen ortamda fark yaratarak sürekliliklerini devam ettirebilmeleri onların yapacakları inovasyonlarla yakından ilişkilidir.Bu çalışmada; Türkiye için ekonomik ve sosyal hayatın vazgeçilmez unsurları olan KOBİ'lerin, ülke ekonomileri içindeki yerleri ve önemi ile ülke ekonomisine yapacakları katkıların daha da artırılması için ne tür önlemlerin alınması gerektiği, incelenerek ele alınmaktadır. KOBİ'ler üretimden satın almaya, pazarlamadan finansmana kadar birçok önemli sorun ile karşı karşıyadır. Bu kapsamda küçük ve esnek yapıları ile Türkiye ekonomisinde önemli yere sahip olan KOBİ'lerin, yapıları ve temel sorunları hakkında bilgiler verilerek KOBİ'lerin sorunlarına ilişkin çözüm önerileri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
SMEs, which form the basisof economiesin our countryhavea large shareinall businesses. SMEsin emerging economiessuch as Turkey, which has become important today, instead of gigantic industries, capable of rapid decision-making more intensive use of labor, but with less working capital, administrative expenses, and thus a cheaper manufacturing operations inlow-economic undertakings in which they have become the preferred.The process of globalization with the increasing competition, requires businesses to make innovation and increasing importance of innovation for businesses. Especially for SMEs to overcome the disadvantages that they have because of their nature, they can continue with the maintenance of a competitive and fast-changing environment by creating a difference they will do their innovations are closely related.In this study, SMEs in Turkey which is the indispensable elements for the economic and social life, they will do the country's economy with the economies of countriesin the importance of places and what kinds of precautions should be taken to further enhance the contributions and suggestionson the subject. SMEs to buy the production, marketing, finance, manyare faced with major problems. In this context,with a small and flexible organizational structureof SMEs that have an important place in Turkey's economy, giving information about the structures and the key issues discussed suggestions the solution fort he problems of SMEs.