İran'ın nükleer politikaları ve bu politikaların ABD, Türkiye ve bölgeye etkileri
Nuclear politics of Iran and effects of these politics to the USA, Turkey and region countries
  1. Tez No: 350273
  2. Yazar: NİMET KARAASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUZAFFER ÜREKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ortadoğu, İran, Enerji, Nükleer Enerji, Middle-East, Iran, Energy, Nuclear Energy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Ortadoğu, dünyanın önde gelen enerji kaynaklarına sahip bölgelerinden birisi ve bu nedenle bölge, savaşların, çıkar çatışmalarının sıkça yaşandığı bir alandır. İran ise bu sorunlu bölgede, sorunların merkezinde yer alan ülke olarak karşımızda durmaktadır.Bütün bunların nedeni açıktır, Neredeyse tüm ekonomik savaşlar enerji kaynaklarına sahip olmak için yapılmıştır. Zengin enerji kaynaklarına sahip olan ya da onları kontrol eden hükümetler aslında dünyanın geri kalanını da yönetme gücüne kavuşurlar. Bu ise devletleri, kendi politikalarını hayat geçirmek ve karşı politikaları bertaraf etmek için her türlü enstrümanı kullanmaya itmektedir. İran, karşı politikaların en büyüğü ve birincisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu gerçeğin farkında olan İran, kendi güvenliğini sağlamak ve caydırıcı bir güç olabilmek için nükleer enerji çalışmaları yapmak istemektedir. Kendileri de bu çalışmaları yapan, nükleer silahlara sahip olan hatta kullanmış olan ülkeler İran'ın böyle bir çalışma yapmasını istememektedirler. Bu amaçla, ekonomik ambargolar ve başka yollarla İran'ı yalnızlaştırıp pes ettirmeye çalışmaktadırlar. Ancak tüm bunlar İran'ın çalışmalarını bırakmasına neden olmamış hatta aksine daha da radikalleştirmiştir.Ülkemizde ve yakın çevremizde olanlar hakkında net bir bilgiye sahip olmak son derece önemlidir. Ben, bir süre daha süreceği açık olan bu konuyu araştırmayı seçtim çünkü bu çatışmaların nereye varacağı, çözümün nerede olacağı dünyanın geleceği ile yakından ilgilidir.
Özet (Çeviri)
The foremost parts of the World where has a different kind of energy resources is the Middle-East. Because of this, there has been endless war and conflict on this land and Iran takes place of this war and conflicts.The main reason of this situation is that almost every economical conflicts and wars emerge because of having energy resources. Having rich energy resources brings the owner great power and ability for controlling the others. Governments which want to have this resources do not accept any other governments politics which against for their and they do their best to eliminate this counter politics. Iran is the biggest and the first trouble for the governments which want energy for their industries. Iran knows this fact and tries to have any instrument to provide his security and guarantee his future. This is where the conflicts begin because Iran wants to have most deterrent power for their security: Nuclear Power and Weapons. Most of the governments that are disagreement with Iran about having nuclear weapons have their own nuclear weapons and some of them used these weapons. These governments which do not want Iran to has its nuclear technology and weapons, are trying to isolate Iran from the international area and applying economic embargos to make Iran a lonely country. But these politics have not worked up to now because Iran did not break its nuclear schedules contrary Iran is becoming more radical result of this politics.It is very important to know what happens in our country and territory neatly. I have chosen this subject because it seems to go on for a while and having some clear knowledge what these conflicts will happen and what the solution is related about our world future.