İnsan kaynakları yönetiminde işe alma ve eğitimin kariyer yönetimi ile ilişkisi, bir şirketin kariyer yönetimi üzerine inceleme
Relation between career management and recruitment&training in human resources management, a study career management of a company
- Tez No: 350272
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ADAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Human Resources, Training and Development, Career Management
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları ve Örgütsel Değişim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bir örgütün verimliliğini etkileyen, devamlılığını kaliteli şekilde sağlayan en önemli faktör insandır. Bu nedenle örgütlerde insana verilen değer ve yapılan yatırım her gecen gün artmakta ve yenilenmektedir. Bu nedenle örgütler insan kaynakları birimlerine önem vermekte ve uygulamalarını desteklemektedir. Son zamanlarda örgütlerin önem verdiği en önemli uygulama kariyer yönetimidir. Çalışanlar günümüz iş yaşamında ücret, ya da sosyal imkânlar yerine örgütlerin kendilerine sağlayacakları kariyer imkânına daha fazla önem vermeye başlamıştır. Örgütler de değişen koşullarına ayak uydurmakta sağladıkları iş imkânı yanında iyi bir kariyer fırsatı da sunmaya çalışmaktadırlar.İyi bir kariyer yönetimi sağlayabilmek insan kaynakları birimleri için işe alım fonksiyonundan başlamaktadır. İşe alım fonksiyonundan başlamaktadır. İşe eleman alırken örgüt hedefleri ve stratejilerine en uygun kişiler seçilmelidir. Bunun yanı sıra kişinin beklentileri ve örgüte sağlayacakları katkı doğru analiz edilmelidir. Son yıllarda seçme ve yerleştirme fonksiyonu daha düzenli ve tarafsız uygulanır hale gelmiştir. Bu da örgütün kariyer yönetimi başarısını önemli ölçüde etkilemektedir.Kariyer yönetimini işe alım fonksiyonu kadar etkileyen diğer bir fonksiyon da eğitimdir. Bu fonksiyon çalışanları hem değişim ve gelişmelere uyumlu hale getirmekte hem de örgüt içinde yükselmelerini sağlamaktadır. Eğitim fonksiyonu sayesinde çalışanlar becerileri ve nitelikleri bakımından daha kaliteli ve başarılı hale getirilmeye çalışılmaktadır. Kariyer yönetiminin önemli parçalarından birini oluşturmakta, başarılı olması açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmada kariyer yönetimi ile işe alım ve eğitim fonksiyonları arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışma kapsamında otomotiv sektöründen bir şirketin kariyer yönetimi incelenmiş ve bu ilişki analiz edilmiştir.Anahtar Kelime: İnsan Kaynakları, İşe Alım, Eğitim, Kariyer Yönetimi
Özet (Çeviri)
Human is the most important factor that effects the efficiency of an organization and enables its qualified continuity. That is why investment on human resource and the value attributed to it is increasing and being renewed day by day. Due to this fact, organizations give importance to the human resource department and support its activities. The most crucial application that organizations focus on is: Career Management recently. In today?s world, employees see the career opportunities that the organization has more important than the salary and social opportunities it offers. As a matter of this fact, organizations intend to provide better career opportunities to their workers besides the working conditions.A good career management starts with the recruitment function. It is crucial to recruit people who will serve the organization objectives and strategies. Additionally, people?s expectations and their contribution to the organization should be well analyzed. In recent years, recruitment and placement functions have been applied more objectively. This situation effects the success of career management importantly.Another function that affects the career management like recruitment is education. This function both adapts the employees to new developments and also enables upward movement of them in the organization. By using the education function, employees become more skilled and qualified. This function is an essential part of career management and paves the way for having a successful career management function. In this study, relationship between career management and recruitment & education functions are investigated. As a sample, career management of an automotive company has been chosen as a case and this relationship is analyzed.