Deneysel ateroskleroz oluşturulmuş sıçanlarda L-Argininin, TAS, TOS ve oksidatif stres indeksine etkisi
The effect of L-Arginine on TAS, TOS and oxidative stress index in experimental atherosclerosis in rats
- Tez No: 350285
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMA SÜER GÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Deneysel Ateroskleroz, L-Arginin, Total Antioksidan Durum, Total Oksidan Durum, Oksidatif Stres İndeksi, Experimental Atherosclerosis, L-Arginine, Total Antioxidant Status, Total Oxidant Status, Oxidative Stress Index
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı, L-argininin, ateroskleroz oluşturulmuş sıçanlarda total antioksidan durum, total oksidan durum ve oksidatif stres indeksine etkisini ve aterosklerozu önlemedeki rolünü incelemektir.Çalışmada 40 adet Wistar albino erkek sıçan eşit olarak dört gruba ayrıldı. İki ay süresince, kontrol grubuna normal diyet ve su, L-arginin grubuna normal diyet ve L-arginin içeren su, kolesterol grubuna kolesterol diyeti ve normal su, kolesterol+L-arginin grubuna kolesterol diyeti ve L-arginin içeren su verildi.Serum total antioksidan durum, total oksidan durum, trigliserid, total kolesterol ve yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol düzeyleri otoanalizörde ölçüldü. Oksidatif stres indeksi, total oksidan durumun total antioksidan duruma oranlanmasıyla bulundu. Serum düşük yoğunluklu lipoprotein ve çok düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol düzeyleri Friedewald formülü ile hesaplandı. Ateroskleroz varlığı histopatolojik değişiklikler ile kanıtlandı.Kolesterol grubunun serum total kolesterol, düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol ve total oksidan durum düzeylerinde, ateroskleroz indeksi ve oksidatif stres indeksinde kontrol grubuna göre artış vardı. Kolesterol grubunda, ateroskleroz ile uyumlu olarak damar iç yüzeyi endotelinde gözlenen düzensizlik ve mukoid dejenerasyon da yukarıdaki bulguları destekledi.Kolesterol+L-arginin grubunun kolesterol grubuna göre serum total kolesterol, düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol ve total oksidan durum düzeylerinde, ateroskleroz indeksi ve oksidatif stres indeksinde anlamlı bir azalma vardı.Sonuç olarak çalışmamız, L-argininin aterosklerozda lipid düşürücü ve antioksidan olarak faydalı olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effect of L-arginine on total antioxidant status, total oxidant status and oxidative stress index in experimental atherosclerosis in rats and its role in the prevention of atherosclerosis.Forty male Wistar albino rats divided into four groups for the experiment. To control group, normal diet and water, to L-arginine group, normal diet and water containing L-arginine, to cholesterol group, cholesterol diet and normal water and to cholesterol+ L-arginine group, cholesterol diet and water containing L-arginine were given during two months.Serum total antioxidant status, total oxidant status, triglyceride, total cholesterol and high density lipoprotein cholesterol levels were measured by autoanalyser. Oxidative stress index was found by the ratio of total oxidant status to total antioxidant status. Serum low density and very low density lipoprotein cholesterol levels were calculated by using Friedewald formula. Atherosclerosis was confirmed by histopathologic changes.There was an increase in serum total cholesterol, low density lipoprotein cholesterol and total antioxidant status levels, atherosclerosis index and oxidative stress index in cholesterol group as compared to control group. In cholesterol group, disorder and mucoiddegeneration observed in the internal elastic lamina as compatible with atherosclerosis supported to above findings.There was a decrease in serum total cholesterol, low density lipoprotein cholesterol and total oxidant status levels, atherosclerosis index and oxidative stress index in the cholesterol+L-arginine group as compared with cholesterol group.In conclusion, this study demonstrates that L-arginine may be useful as a lipid-lowering and an antioxidant in atherosclerosis.