Silybum marianum ekstresinin yüksek yağlı diyetle beslenen ratlarda insülin rezistansı, karaciğer fonksiyonları, lipit düzeyleri ve leptin seviyesi üzerine etkilerinin araştırılması
Effects of silybum marianum extract on insulin resistance, liver functions, lipit and leptin levels in rats fed with high fat diet
  1. Tez No: 350288
  2. Yazar: FATMA KÜBRA SAYIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK BÜYÜKBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: High fat diet, insulin, leptin, obesity, Silybum marianum
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Silybum marianum fenolik bileşikler açısından zengin bir bitki olup uzun yıllardır karaciğer ve safra yolu hastalıklarında bitkisel destek tedavi yöntemi olarak kullanıla gelmektedir. Son zamanlarda Silybum marianum ekstresi (SME) sağlıklı karaciğer fonksiyonları için ve metabolik hastalık kaynaklı risklere karşı yararlı olması açısından diyet desteği olarak gösterilebilmektedir. Bizim çalışmamızda; bu ekstrenin yüksek yağlı diyet ile beslenen ratlarda beden kitle indeksi, serum lipit düzeyleri, karaciğer fonksiyon testleri, glukoz, insülin ve leptin düzeyleri üzerine olası etkilerini belirlemek amaçlandı.Çalışma, 40 adet Wistar cinsi erkek rat üzerinde 11 hafta süresince gerçekleştirildi. Dört gruba ayrılan ratlara; kontrol grubunda standart diyet (grup 1), diğer gruplarda yüksek yağlı diyet uygulanırken (grup 2, grup 3 ve grup 4), grup 3'e 8.-11. haftalarda 4 hafta süreyle 200 mg/kg/gün ve grup 4'e ise 1.-11. haftalarda 11 hafta süreyle 200 mg/kg/gün SME gavaj yoluyla verildi. Ratlardan alınan serum örneklerinde leptin ve insülin düzeyleri ELISA tekniği, lipid değerleri, karaciğer enzimleri ve glukoz konsantrasyonları fotometrik yöntemlerle ölçüldü.SME plazma toplam kolesterol, düşük yoğunluklu kolesterol, yüksek duyarlılıklı C-reaktif protein ve ALT seviyelerini düşürdüğü, buna ek olarak bozulan plazma leptin ve insülin düzeyini düzelttiği görülmüştür. Ayrıca SME'nin etkisinde uygulama süresine bağlı değişimler de görülmüştür, 11 haftalık kullanım 4 haftalık kullanıma göre BKİ, leptin ve ALT seviyeleri üzerinde daha iyi etki göstermiştir. Sonuç olarak SME'nin lipit metabolizmasını, leptin ve insülin düzeylerini düzenleyerek kandaki obeziteyle ilişkili parametreleri düzelttiğini ve bu yönüyle obezite eğilimli canlılarda beslenme desteği olarak kullanılabileceğini söyleyebiliriz.Anahtar Sözcükler : İnsülin; leptin; obezite; Silybum marianum; yüksek yağlı diyet
Özet (Çeviri)
Silybum marianum is a plant rich in phenolics and has been used for centuries as a natural remedy for diseases of liver and biliary tract. Lately, Silybum marianum extract (SME) has been promoted as a nutritional supplement for healthy liver functions and for beneficial effects on some risk factors of metabolic diseases. So we aimed to determine the influence of silymarin on body mass index, serum lipit profile, liver functions, glucose, insulin and leptin level in rats fed with a high fat diet.This study was performed on 40 Wistar male rats at 11 weeks. Rats divided in to 4 groups, control group fed a standard chow diet and other groups (group 2, group 3 and group 4) fed with a high-fat diet for 11 weeks. SME (200 mg/kg/gün) have gaven to group-3 for 4 weeks between 8th-11th weeks and to group-4 for 11 weeks with gavage. Leptin and insulin levels were measured by a commercially available kits based on ELISA method, lipid concentrations, liver enzyme and glucose levels were measured with photometric methods in serum samples obtained from rats.It was observed that SME decreased the levels of serum total cholesterol, lowdensity lipoprotein (LDL), hsCRP and ALT levels. Moreover, it decreased plasma leptin and insulin. An application time-dependant effect of SME is detected, where SME used for 11 weeks showed better effect, than 4 weeks on body mass index, leptin and ALT levels. In conclusion, we can say that SME improves obesity-related parameters in blood possibly by regulating lipid metabolism and lowering plasma leptin and insulin and it can be used as a therapeutic for hypercholesterolemic obese or potential obese organisms.