Silybum Marianum'un karaciğer kanseri hücre hattında lipit reseptörü CD36 ve antioksidan mekanizması üzerine etkisinin incelenmesi
Examination of the effect of Silybum Marianum on lipid receptor CD36 and antioxidant mechanism in liver cancer cell line
- Tez No: 942273
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA BETÜL ÖZGERİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan, CD36, deve dikeni, karaciğer kanseri, silybum marianum, Antioxidant, CD36, liver cancer, silybum marianum
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Amaç: Deve dikeni (SM) bitki ekstratının karaciğer kanseri hücrelerine ve sağlıklı deri hücrelerine eklenerek hücre canlılığına, lipid profiline, CD36 ve antioksidanların üzerine etkilerini incelemek amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: HepG2 ve HDF-1 hücreleri büyütülerek deve dikeni bitki esktratı verilmiştir. Canlılık için MTT testi ve Oil Red Testi yapılmıştır. Laboratuvar ortamında CD36 Elisa kiti ve antioksidan çalışmaları literatür kaynakları referans alınarak yapılmıştır. Bulgular: MTT canlılık testinde 6.25-200 μg/mL konsantrasyonlarda yapılan 48 saat sonundaki IC50 değerleri SM Metanol, SM Hekzan ve SM Etanol değerleri için 96.87±0.398 µg/mL, 168.85±0.294 µg/mL ve 203.14±0.704 µg/mL bulunmuştur. SM Metanol ekstraktının 100 ve 200 µg/mL (p0.05.) MDA değerleri negatif kontrol grubuna kıyasla yüksek bulunmuştur (0.05). Sonuç: Deve dikeni bitkisinin karaciğer kanserli hücre hattında etkili olabileceği görülmüştür. HepG2 hücre hattında hücre canlılığını etkiler ve lipit profilini azaltır. CD36 düzeylerini azaltır. GSH ve GPX değerlerini artırır. MPO değerlerini azaltır.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the effects of Silybum Marianum (SM) plant extract on cell viability, lipid profile, CD36 and antioxidants by adding to liver cancer cells and healthy skin cells. Material and Method: HepG2 and HDF-1 cells were grown and treated with Silybum Marianum plant extract. MTT test and Oil Red Test were performed for viability. CD36 Elisa kit and antioxidant studies were performed in the laboratory with reference to literature sources. Results: In the MTT viability test, the IC50 values at the end of 48 hours at concentrations of 6.25-200 μg/mL were 96.87±0.398 µg/mL, 168.85±0.294 µg/mL and 203.14±0.704 µg/mL for SM Methanol, SM Hexane and SM Ethanol. SM Methanol extract showed significant anticancer activity at concentrations of 100 and 200 µg/mL (p0.05.) MDA values were found to be higher compared to the negative control group (0.05). Conclusion: Silybum Marianum plant was found to be effective in liver cancer cell line. It affects cell viability and decreases lipid profile in HepG2 cell line. It decreases CD36 levels. Increases GSH and GPX values. Reduces MPO values.