Kadınların insan kaynaklarını kullanma durumları ve bu kaynakların kullanımını sınırlayan faktörler üzerine bir araştırma
A Research on the utilization of human resources of women and the factors constraning it
  1. Tez No: 35034
  2. Yazar: MERYEM SALMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: însan Kaynakları, Zaman, Bilgi, Beceri, Kadın, Kırsal Kadın, Kentsel Kadın
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KADINLARIN ÎNSAN KAYNAKLARINI KULLANMA DURUMLARI VE BU KAYNAKLARIN KULLANIMINI SINIRLAYAN FAKTÖRLER ÜZERİNDE BÎR ARAŞTIRMA Meryem SALMAN Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi Anabilin» Dalı Damsmans Doc» Dr. Meltem BAYRAKTAR İ9945 Say Fa: 117 ?Jüri 5 Doc.Dr» Meltem BAYRAKTAR ProF.Dr. Emine SÖNEN Pro-F.Dr. Müberra YENER Bu araştırma Farklı yerleşim yerlerinde yasayan kadınların insan kaynaklarını kullanma durumlarını ve bu kaynakların kullanımını sınırlayan Faktörleri belirlemek amacı ile planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırma Edirne merkez ilce ve köylerini temsil eden 81' i köy, 203*ü kentte yasayan 284 kadın üzerinde yapılmıştır, Her iki yerleşim biriminde de kadınların yemek hazırlama, ev temizliği vb ev islerine katılımlarının yüksek olduçju; köylerde ürün yetiştirme ve hayvanların bakımı ile ilgili Faaliyetlere katılımın kentten daha Fazla olduğu; kadınların en Fazla katıldıkları bos zaman Faaliyetlerinin, her iki yerleşim yerinde de, sırasıyla televizyon izleme.îî dantel-örgü örme ve ev ziyaretlerine katılmak olduğu bulunmuştur. Her iki yerlesin» birimde de kadınların doğum kontrolü dışında çocuk bakımı, ev isleri, gıda isleme, tarımsal ürün yetiştirme, hayvanların bakımı, evlilik ve akrabalık ilişkilileri konusunda bilgi kaynakları anne, akraba, komşu ve arkadaşlardır. Kadınların sahip oldukları beceriler dikiş, dantel, el örgüsü olup kentte dikiş halk eğitim merkezi kurslarından köylerde anne, akraba, komşu ve arkadaşlardan öğrenilmiştir. Kadınların zamanını sınırlayan nedenlerin basında ev islerinin çok ve sorumluluğun kadına ait olması gelmektedir. Kadınların kursa gitmek istememe nedenlerinin ilki ev isleri ve çocuk bakımı nedeniyle zamanın olmayışıdır. Kadınların en co katılmak istedikleri kurslar dikiş ve nakıstır. Kadınlar gelir getirici bir faaliyet olarak ev içinde ve yarım gün çalışmak istemektedirler. Kadınların gelir getirici olarak düşündükleri isler dikiş, nakıs ile el örgüsü ve dantel örmektir. Kadınlar genellikle düğünlere katılmakta, film ve dizileri, eğlence programlarını izlemektedirler. El becerilerini geliştirmek için dergi vb yayın satın alan kadınların oranı kentte köylerden yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
îîî ABSTRACT Masters Thesis A RESEARCH ON THE UTILIZATION OF HUMAN RESOURCES OF WOMEN AND THE FACTORS C0NSTRANIN6 IT Meryem SALMAN Ankara University Graduate School oF Natural and Applied Science Department oF Home Economics Supervisors Assoc. ProF. Dr. Meltem BAYRAKTAR Page: İ17, 1994 Jurys Assoc. ProF. Dr. Meltem BAYRAKTAR ProF. Dr. Emine 6ÖNEN ProF. Dr. Müberra YENER This research is planned and proceeded For determination oF usage conditions For human sources and the Factors which restrict the usage oF this sources by women that live in diFFerent settlement areas. This research is done on 284 women, that oF 203 live in city and that oF live in villages oF Edirne City. In both settlement areas, women accompanying with house working, cooking and house cleaning are high; in villages,tv accompanying with crop production and raising of animal are higher than in city. Most of the spare time activities o-F women, in both settlement areas, are watching tv, visiting and lace-plait knitting. In both settlement areas, the information sources o-F women that about taking care o-F children, house working, food processing, crop production, raising of animals, marriage and relationship, except birth control, are mother, relatives, neighbours and friends. The abilities of women are sewing, lace and plait knitting. Sewing is taught by Public Education Centers in cities and by mother, relatives, friends and neigbours in villages. The main reasons for limiting the time of women are too much house working and the responsibility. The reason for the women do not want to attend a course is lack of time because of house working and taking care of children. The course which the women want to attend too much is sewing-embroidery course. Women want to work for earning money in house and for half of the day. They want to do sewing, embroidery, lace and plait knitting for earning money. Women generally, join wedding ceremonies, watching movies, serials and entertainment programs on TV. The ratio of women that buy magazine etc. for development of hand abilities in cities is higher than in villages. Key Wordss Human Resources, Time, Knowledge, Skill, Women, Rural Women, Urban Women