Bir polimerleşme reaktörüne iç modelli denetim uygulaması
Application of internal model control to a batch polymerization reactor
  1. Tez No: 35039
  2. Yazar: MELTEM ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALPAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Free radicalic polymerisation, Batch reactor İMCİ, IMC2 and PID control
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
II ÖZET Yüksek Lisans Tezi BÎR POLÎMERLEŞME REAKTÖRÜNE İÇ MODELİ. î DENETİM UYGULANMASI MELTEM ÖZDEMÎR Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman s Prof. Dr. Mustafa ALPBAZ İ994, Sayfa s 155 Juris Prof. Dr. Mustafa ALPBAZ Yrd. Dç. Dr. Fuat Inalakdere Yrd. De- Dr. Yahya Büzel Yapılan çalışmada» stirenin serbest radikalik polime- rizasyonu optimum şartlarda incelenmiştir. çalışmalar, dinamik ve kontrol çalışmaları olmak üsere iki grupta toplanmıştır. Ayrıca kontrol çalışmaları için kontrol sis temlerinin etkinliğini gözlemek ve kontrol parametrelerini hesaplamak amacıyla su deneyleri yapılmıştır. Dinamik çalışmalarda reaktör içi sıcaklığı varyakla kontrol edilerek, dönüşüm ve viskozitenin zamanla değişimi deneysel ve teorik olarak incelenmiştir. Kontrol çalışmalarında ise reaktör içi sıcaklığı PID, IMC 1 ve IMC 2 kontrol sistemiyle istenilen set noktasında tutulmaya çalışılmıştır. Reaksiyon esnasında açığa çıkan ısıdan dolayı sıcaklık yükselmesi bu üç kontrol yöntemiyle engellenmiştir. Bu çalışmalarda da dönüşüm ve viskozitenin zamanla değişimi incelenmiş» deneysel ve teorik sonuçlar arasında uyum gözlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Serbest radikalik polimerisasyon. Kesikli reaktör» İMCİ.» IMC2 ve PID kontrolü
Özet (Çeviri)
III ABSTRACT Masters Thesis APPLICATION OF INTERNAL MODEL CONTROL TO A BATCH POLYMERIZATION REACTOR Meltem 5ZDEMİR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof, Br, Mustafa ALPBAZ 1994, Page: 155 Jury: Prof. Dr. Mustafa ALPBAZ Ass, Prof, Dr. Fuat inalakdere Ass. Prof, Dr. Yahya CSüsel In this work, the radicalic polymerisation of styrene in optimum conditions was investigated. The works were devided into two groups as dynamic and control. Beside of them in control work for calculating of control parameters and observing the efficients of the control systems» water experiments were done. In the dynamic works, the reactor temperature was controlled by variac and also the variation of convertion and viscosity were investigated experimentally and theoretical ly. In control work, reactor temperature which was ad justed for desired set point was controlled by FID, IMC1 and IMC2 control systems. According to heat rises in reac tion mixture was supressed by three control methods. The experimental data was compared with theoretical results and it was found that the agreement is reasonably good.