Vinil asetat-2 etil hekzil akrilat monomerlerinin boru (loop) reaktörde emülsiyon kopolimerlerinin sentezlenmesi ve fizikokimyasal özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of emulsion copolymers in loop reactor using by vinyl acetate-2 ethyl acrylate and investigation of physicochemical properties
- Tez No: 106305
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Vinil asetat, emülsiyon polimerizasyonu, kopolimerizasyon, Poli(vinil asetat-ko-2-EHA), lateks IX, Vinyl acetate, emusion polymerization, copolymerization, poli( vinyl acetate-co-2 ethylhexylacrylate, latex
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Vinil asetat; kütle, süspansiyon ve emülsiyon polimerizasyon yöntemleri kullanılarak bir çok monomerler ile (BuA, 2-EHA, Stiren, MMA v.b.) kopolimerleştirilebilir. Kopolimerizasyon için de yaygın olarak kullanılan yöntem emülsiyon polimerizasyonudur. Çünkü emülsiyon polimerizasyonu ile kopolimerlerinin üretimleri sonucu en uygun özelliklere sahip polimerizasyon ürünleri (lateks) elde edilir. Poli(vinil asetat-ko-2EHA) lateksleri ile ilgili olarak litaratürde çok sımrlı bilgi bulunmaktadır.Poli(Vac-ko-2EHA) latekse özellikle iç ve dış cephe boyalannda kullanılan eşsiz bir binderdir. Bu çalışmada; amonyum ve potasyum persülfat başlatıcıları, noniyonik emülgatörler ve PVA kullanılarak poli(vinil asetat-ko-bütil akrilat) kopolimerleri sentezlendi. VAc ve 2-EHA monomerleri saflaştınlmadan kullanıldı. Noniyonik emülgatörler olan nonil fenol etoksilatın değişik etoksilasyon sayısına sahip bir serisinin ve başlatıcımn,Poli(Vac-ko-2EHA) kopolimerinin fizikokimyasal özelliklerine etkileri incelendi.Dönüşümler gravimetrik metodla belirlendi. Lateks viskoziteleri brookfıeld viskozimetresi ile ölçüldü. Kopolimerlerin molekül ağırlıkları ve molekül ağırlık dağılımları GPC ile yöntemi ile belirlendi. Latekslerin yüzey gerilim ölçümleri halka metodu ile yapıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Vinyl acetate monomer can be polymerized with many monomers such as butyl acrylate, 2- etyl hexylacrylate, styrene, methyl methacrylate using by block, suspansion and emulsion polymerization processes.Emulsion polymerization is most commanly used process for copolymerization. Because most compatible properties of polymerization products(latexies) are obtained with the production of emulsion polymers and copolymers.In comparation very little in the way of spesific data has been published on poly(Vac-co- 2-EHA) copolymer. Copolymers of vinyl acetate and acrylates(especially 2-ethylhexylacrylate) in latex form are excellent for interior and exterior paints. In this study; poli(VAc-co-2-EHA) latexes were synthesized using amonium and kalium peroxodisulfat initiators, nonionic and anionic emulsifiers. VAc and 2-EHA monomers were used without purification. The effect of nonylphenols which has different number of ethyle oxide units and initiators^ S2O8 and (NH4)2S20g) on the physicochemical properties of the poly(Vac-co-2-EHA) copolymer was investigated. Conversions were determined by gravimetric methods and the viscosites of latexes were measured with brookfield viscometer. The molecular weights and molecular weight distributions of copolymers were determined by GPC method. The surface tension measurements of the latexes were measured by using ring method.