Ephestia kuehniella zell ile rhyzopertha dominica F. (Col:Bostrychidae)'nin laboratuvar koşullarında gelişmeleri ve rekabetleri üzerinde araştırmalar
- Tez No: 35040
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: E. kuehniella fR. dominica f competition, biyology, development
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Ephestia kuehnlella Zell. (Lep:Pyralidae) ile Rhyzopertha domi nlca F. (Col:Bostrychidae) 'NİN LABORATUVAR KOŞULLARINDA GELİŞMELERİ VE REKABETLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Pervin ERDO?AN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Oktay GÜRKAN 1994, Sayfa :46 Jüri : Doç. Dr. Oktay GÜRKAN Doç. Dr. Sultan ÇOBANO?LU Yar. Doç. Dr. Nihal ÖZDER Bu çalışmada Ephestia kuehniella Zell. ve Rhyzopertha doml- nlca F.ayrı ayrı ve birlikte olmak üzere dört farklı kombinasyon da yumuşak buğday ortamında üç generasyon süresince gelişmeleri izlenerek aralarında herhangi bir rekabetin olup olmadığı araştırılmıştır. Denemeler 25±1°C sıcaklık ve %65-70 orantılı neme ayarlı iklim dolabında yürütülmüştür. Birlikte ve ayrı ayrı yetiştirilen her iki zararlı arasında gelişme yönünden bir fark bulunamamıştır. Sadece generasyonlar ve kombinasyonlar arasındaki ilişki önemli bulunmuştur. Her iki zararlı tek tek ele alınıp generasyonlar arasında bir karşılaştırma yapıldığında; I. generasyonda elde edilen ergin sayıları düşük sevi yede kalmış, diğer iki generasyonda önemli bir farklılık görülme miştir. Sadece R. domlnlca 'nın 4. kombinasyonunda (ÖnceE.Jcu- ehnlella sonra R. dominica) her generasyon ayrı bir gurup oluştur muş, generasyon sayısı arttıkça elde edilen ergin sayıları artmış ve aralarındaki farklılık önemli olmuştur. E. kuehniella 'nın I., R. dominica 'nın I. ve III. Generasyonunuda kombinasyonlar arasında gelişme yönünden bir fark bulunamamıştır. E. kuehnlella 'nın II. ve III., R. domlnlca 'nın II. generasyonunuda kombinasyonlar arasında bulunan fark önemli olmuştur. ANAHTAR KELİMELER Ephestia kuehniella, Rhyzopertha dominica rekabet, biyoloji, gelişme.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Masters Thesis INVESTIGATIONS OF DEVELOPMENT AND COMPETITION BETWEENEpAestia leu ehniella Zell. (Lepidoptera:Pyralidae) MIDRhyzopertha dominica ( F. ) ( Coleopter a : Bostrychidae ) LABORATORY CONDITIONS Pervin ERDO?AN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor : Assoc. PRof. Dr. Oktay GÜRKAN 1994, Page : 46 Jury : Assoc. Prof.Dr. Oktay GÜRKAN As soc. Prof. Dr. Sultan ÇOBANO?LU /^»^t«Prof. Dr. Nihal ÖZDER In this study, development and competition o±E. kuehniella and R. dominica between them were studied in wheat medium whenthe two species teared separately or when both were introduced toget her during three generations at four different combinations. Expe riments were carried out in a rearing chamber hawing 25±1°C tempe rature and 65-70 % relative humidity. No differences with respect to development were found bet ween the two pests. Importent relationship between generations and combinations were found.When the both pests reared separately and made a comparison between generations; Obtained adult number in the first generation was low level, but in the second and the third generation there were not important diff erence. In the fourth com bination of R. dominica (first E.kuehniella later R. dominica) each generation showed different groups and the more generation number increased, the more adult number increased, and differences between them was found to be important.lt was not found any differences between the combinations of the first generation of E. kuehniella and the first and the third generations of R. dominica. Differen ces between combinations were found important in the second the third generations of E.kuehniella and the second generations of K. dominica.