Eskişehir Porsuk çayı çevre düzenlemesi üzerine bir araştırma
A Research on environmental landscape organization of Porsuk River in Eskişehir
- Tez No: 35071
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜKERREM ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Şehircilik ve Bölge Planlama, Landscape Architecture, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Akarsu, Peyzaj, Eskişehir, Porsuk Çayı, Kirlilik, Koruma
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ESKİŞEHİR PORSUK ÇAYI ÇEVRE DÜZENLEMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Selma AN ARI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Mükerrem ARSLAN 1994, Sayfa: 137 Jüri: Doç. Dr. Mükerrem ARSLAN Prof. Dr. Hayran ÇELEM Doç. Dr. Yahya AYAŞUGİL Peyzaj mimarlığı, mimarlık kadar eski bir sanat dalıdır. Çevresi peyzaj mimarıncadüzenlenmemişbiryapı, mimari bir başyapıt bile olsa, noksan bir görüntü verir. Peyzaj mimarınca işlenmemiş bir çevre ya da kent sahipsizdir, terkedilmiştir. Ve su, hele akarsu, peyzaj onsuz düşünülemez. Aynı şekilde bir akarsu gördüğümüzde de peyzaj mimarisinin izlerini ararız. Bu tez; Eskişehir'e, Porsuk Çayı'nın verdiği soluk nedeniyle hazırlanmıştır. Eskişehir, bir akarsuyun, içinden geçtiği kente verdiği şans ve ayrıcalık ile bu şansın nasıl kullanılmadığı ya da yanlış kullanıldığı örneğinin görülebileceği bir kentimizdir. Tez dört bölüm olarak hazırlanmıştır. İlk bölüm, kendi içinde de birbiriyle bağlantılı olan on alt bölümden oluşmuştur. İlk bölümün birinci alt başlıklarında akarsuyla ilgili genel tanımlamalar yapılmış, akarsu-insan ilişkisi çeşitli boyutlarda incelenmiştir. İkinci alt başlıkta akarsu kullanımının geniş yelpazesindeki değişik kullanımlar açıklanmıştır. Üçüncü altbaşlıkta, pek çok alanda kullanılan akarsuların yine pek çok nedenlerle kirletildiği konusuna girilmiş, kirlilik nedenleri ve çeşitleri araştırılmıştır. Devam eden alt başlıklarda bu kirliliğin etkileri incelenmiş, akarsuların korunması ve geliştirilmesi hakkında öneriler verilmiştir.Ülkemizde akarsuların durumu; kentsel yerleşim aianlarındakiler ve yerleşim alanı dışındakiler olmak üzere iki alt başlıkta incelenmiştir. Birinci bölümün yedinci ve takip eden alt başlıklarda, peyzaj mimarlığı açısından akarsuların önemi irdelenmiş, tarihsel gelişimi anlatılarak, geçen yüzyıla ait akarsu peyzajından birkaç örnek verilmiştir. Son alt başlıkta ise aynı konu ülkemiz açısından incelenmiştir. İkinci bölümde tezin araştırma süresince izlediği yöntem ve kullanılan materyale yer verilmiştir. Üçüncü bölüm olan araştırma sonuçlarında, Porsuk Çayı ve Eskişehir genel olarak incelemeye alınmış, genelden özele doğru giden bu incelemelerle, araştırma alanının özellikleri tüm detaylarıyla açıklanmıştır. Araştırma alanı, birinci bölümde verilen bilgiler ışığında irdelenmiş, Porsuk çayının çeşitli kullanım alanları ve kirliliği incelenmiştir. Üçüncü bölümün son başlıkları bu konuda yapılan araştırmalara ayrılmıştır. Dördüncü bölümde, Porsuk Çayı'nın kirliliğinin giderilmesi ve korunması için önerilerin yanında, kent yaşamına getireceği güzellikler için yapısal ve bitkisel öneri peyzaj projesi açıklanmıştır. Sonuç bölümünde, Porsuk Çayı'nın Eskişehir için önemine bir kez daha değinilmiş; Porsuk Çayı'na kurtarılması gereken bir değer olarak bakılması, peyzaj içindeki yerini alması ve korunması hakkındaki temennilerle, son öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Ph.D.Thesis A RESEARCH ON ENVIRONMENTAL LANDSCAPE ORGANIZATION OF PORSUK RIVER IN ESKİŞEHİR Selma AN ARI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Mükerrem ARSLAN 1994, Pages: 137 Jury: Assoc. Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN Prof. Dr. Hayran ÇELEM Assoc. Prof. Dr. Yahya AYAŞUGİL Landscape architecture is a branch of art, as old as the architecture itself. A building, which its environment is not organized by a landscape architecture will have a defective view even if it were an architectural masterpiece. An environment or a city, which is not organized by a landscape architecture, is unowned, is abondened. And water, especially river; landscape cannot be imagined without it. In the same way, when we see a river, we directly look for traces of landscape architecture. This thesis is prepared due to the breath that Porsuk River offers to Eskişehir. Eskişehir is an example for observing the chances that a river gives to the city which it passes through, and at the same time how those chances might wasted or misused. The thesis comprises four main parts. The first part consists ten sub headings which are also interrelated. First sub-heading of the first part, contains general descriptions onriversand examines river-human relationship in various dimensions. Second sub-heading explains various applications in wide range of river use. In third sub-heading,IV pollution in rivers due to many reasons is explained and causes and types of this pollution is investigated. The following sub-headings deal with effects of pollution and gives suggestions to develop and protect rivers. Situation of rivers in our country is studied under two sub-headings, giving the ones in urban areas and the others. In seventh and the latter sub-headings of the first part, importance of rivers with regard to landscape architecture is examined, historical development is explained and few examples of river landscape from 19.centuryare given. The last sub heading of the first part, evaluates the same subject in respect to our country. Part two covers the procedure that is followed in the thesis, and the materials that are used. In the part giving results of the research which is labeled as part three, Eskişehir is studied as a whole; within these studies that flow from general to specific, characteristics of the research area are explained in detail. The research area is evaluated in the light of information given in the first part; furthermore various application means of riveruse and pollution in Porsuk River are investigated. The final sub-headings of the third part deal with researches in this regard. In the fourth part, together with proposals for removing pollution and protecting Porsuk River, a landscape project containing suggestions on structure and planting aiming beauty of the city, is explained. In the conclusion part, importance of Porsuk River for Eskişehir is reemphasized; suggestions to protect the river, to evaluate it asa value that must be saved and to make it take a place within landscape, are given where concluding proposals are also presented. KEY WORDS: River, Landscape, Eskişehir, Porsuk River, Pollution, Protection