Locating the dergah in civil society: The Alevi youth's counter public and civility
Dergahı sivil toplum bağlamında düşünmek: Alevi gençlerin karşı kamusal alanı ve sivilliği
  1. Tez No: 350722
  2. Yazar: GONCA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: sivil toplum, gençlik aktivizmi, Alevi kimliği, karşı kamusal alan, sivillik, civil society, youth activism, Alevi identity, counter public, civility
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, sivil toplumu hangi grupların oluşturması gerektiği ve toplumdaki dezavantajlı grupların deneyimlerinin sivil toplum bağlamında nasıl ele alınması gerektiğine ilişkin ortaya atılan hakim görüşlerin meşruiyetini sorgulamaktır. Bu doğrultuda, iktidarın mikro sosyal süreçlerdeki tezahürü belirli bir topluluk ve mekan ölçeğinde incelemeye tabi tutulacaktır. Bir mekan politikası bağlamında gelişen enformel gençlik aktivizminin-dinamikleri, giriftlikleri, etkileşimleri ve normatif yönelimleri- derinlemesine analizi aracılığıyla sivil toplumun farklı bağlamlarda tezahür edebilme imkanı bir saha çalışması aracılığıyla örneklendirilmeye çalışılacaktır. Bu çalışmayla özellikle amaçlanan Şahkulu Sultan Dergahı'nda gelişmekte olan gençliğin özerk alanını şekillendiren kamusal iletişim şekillerinin dinamiklerini karşı kamusal alan modalitesi aracılığıyla ortaya koymaktır. Bu tezin ortaya koyduğu temel argüman şudur: Şahkulu gençleri Dergah içerisinde hem kendi muhalif Alevilik yorumlarını formüle etmek hem de iktidar pozisyonundaki insanların dayandığı adil olmayan katılımsal ayrıcalıklara ilişkin memnuniyetsizliklerini ortaya koymak amacıyla karşı bir kamusal alan inşa etmişlerdir. Aynı zamanda genel Alevi toplumu içerisinde de embriyonik bir karşı kamusal alan oluşturma eğilimindedirler. Ayrıca, Türkiye gibi çok kültürlü bir toplumda farklılıkların nasıl birarada varolabileceğini örnekleyen bir sivillik kapasitesi geliştirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The fundamental objective of this thesis is to question the legitimacy of the prevalent assumptions of civil society with regard to who should constitute civil society and how the the experiences of the underprivileged are to be addressed through a scrutiny of micro social processes of power at the community level in a particular space. It is thus through an in-depth-analysis of informal youth activism within a politics of place- its dynamics, complexities, interactions, contestations, and normative orientations- that I have endeavored to show a possibility of context-specific patterns of civil society. The thesis is particularly concerned with unveiling some of the dynamics shaping the forms of public communication within the emergent autonomous space of the Alevi youth in the Şahkulu Sultan Dergahı via the modalities of counter public. It is the argument of this thesis that the Şahkulu youth has successfully constructed a counter public within the Dergah to formulate their oppositional interpretations of Alevi identity and their grievances with regard to the unjust participatory privileges enjoyed by the people in power position while simultaneously constructing itself as an embryonic counter public vis-a-vis the general Alevi counter public. It has also built such a capacity of civility that epitomizes how-to-coexist with differences in a culturally diverse society as such.