Cemal Pasha's governorate in Syria, 1914-1917
Cemal Paşa'nın Suriye valiliği, 1914-1917
- Tez No: 350735
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF HAKAN ERDEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Cemal Paşa, Suriye, Birinci Dünya Savaşı, Mısır Seferi, Siyonizm, Arapçılık, Ermeni Tehciri, Kıtlık, Şerif Hüseyin, Cemal Pasha, Syria, First World War, the Egyptian Expedition, Zionism, Arabism, the Armenian Deportations, Famine, Sharif Hussein
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 474
Özet
Bu çalışma, I. Dünya Savaşı dönemindeki Cemal Paşa'nın Suriye Valiliği hakkındadır.Çalışmanın amacı Cemal Paşa'nın olağanüstü yetkilerle Suriye'de bulunmasınınarkasındaki siyasi, askeri ve sosyal nedenleri incelemektir. Birinci Dünya Savaşı'nınpatlak vermesi Osmanlı Suriyesi'nin tarihinde yeni bir dönemin başlangıcına işaret etti veOsmanlı Hükümetine bütün yabancı etkilerden kurtularak Suriye'de devlet nüfuzunu kurmak için fırsat verdi. Bu amaçlarla iktidardaki İttihat ve Terakki Fırkası'nın üçüncü adamı Mısır'ı İngiliz 'boyunduruğu'ndan kurtaracak seferi organize etmek ve Osmanlıdevlet otoritesini kurmak maksadıyla savaş başlangıcında Suriye'ye gönderildi. Bu tezinamacı Mısır Seferi'nin ve Cemal Paşa'nın Suriye'de devletle vatandaşları arasındakibarrierleri kaldırmak için yaptığı faaliyetlerin amacını irdelemektir. Cemal'in,Hıristiyanlar, Arapçılar, Siyonistler gibi Suriye'deki bütün etkin ve bir ölçüye kadarotonom gruplarla yaptığı mücadele incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation is on Cemal Pasha?s Governorate in Syria during WWI. The aim is toexplore the military, social and political reasons behind his existence in Syria. Theoutbreak of the WWI signified a new period in the history of Ottoman Syria and gave anoccasion to the Ottoman Government to save themselves from all kinds of foreigninfluences and to assert state authority over Ottoman citizens in Greater Syria. With thismotivation, the third man of the ruling party, the CUP, was sent to Syria to establish thestate's authority there, and to organize an expedition against Egypt to liberate it from the“British yoke”. This dissertation elaborates Cemal's preparations for an expeditionagainst Egypt and his activities to remove all the intermediaries between state and itscitizens in Syria, examining all the influential groups such as the Arabists, the Zionistsand the Christians.