Negotiating diversity, reciprocity and civility: An example of a woman's coalition in Turkey
Çeşitlilik, karşılıklılık ve sivilliğin müzakeresi: Türkiye'deki bir kadın koalisyonundan örnek
- Tez No: 350736
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN AKMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: karĢılıklılık, sivillik, toplumsal cinsiyet, anklav, çokkültürcülük, reciprocity, civility, gender, enclave, multiculturalism
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Bu tez Türkiye'de bir kadın koalisyonu olan“Birbirimize Sahip Çıkıyoruz”un analizine dayanmaktadır. Koalisyon popüler tasvirlerde birbirine zıt olarak gösterilen feminist ve dindar kadınlardan oluşmuştur. Bu koalisyon geniş kadın hareketi içindeki farklı fraksiyonları biraraya getirmenin ilk çabasıdır.Bu tez, bu koalisyonla ilgili olarak birbiri ile bağlantılı üç soruyu yanıtlamaya çalışmaktadır. Birinci amaç toplumsal cinsiyet ilişkileri ile ilgili birbirinden farklı görüşlere sahip kadınların nasıl bir uzlaşıya vardığını cevaplamaktır. İkinci amaç ortak ve birleştirici bir kimlik olmadan bir koalisyonun nasıl sürdürülebilir olabileceğini cevaplamaktır. Üçüncü amaç koalisyonların aktörlerin sosyal yönelimlerini nasıl değiştirebileceği ile ilgilidir. Koalisyonun kendi içindeki müzakerelerini analiz etmek ve koalisyon üyeleri ile derinlemesine görüşmeler yapmak yoluyla bu etkileşimin dinamikleri ve uzlaşı ve anlaşmazlık noktaları tasvir edilmektedir.Analizler göstermektedir ki koalisyon motivasyonunu erkek ayrıcalıklarını sorgulamak olarak belirlediğinde uyumlu bir şekilde çalışmaktadır. Analizler ayrıca göstermektedir ki koalisyon, ortak bir kimliğin eksikliğinde, başkalarının hayat tarzlarını kucaklayabilmenin göstergesi olarak görülen mütekabiliyeti vurgulayan eylemlere ihtiyaç duymaya başlamıştır. Son olarak, değişik anklavlara mensup kadınların kendi aralarında münazara etmesini sağlayarak, koalisyon onların ayrımcılık ve dezavantajlılık ile ilgili bakış açılarını değiştirmiş; bu da onların başka gruplara karşı olan sosyal yönelimlerini dönüştürmüştür. Tez, bu buluntuların çokkültürcülük, sivil toplum ve toplumsal cinsiyet çalışmaları açısından önemini irdelemiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation is based on the analysis of a women's coalition in Turkey called“Birbirimize Sahip Çıkıyoruz”. The coalition is composed of women who are pitted against each other in popular depictions, namely feminists and religious women. This coalition is the first attempt to bridge different factions within the larger women's movement.The dissertation aims to answer three interrelated questions with respect to this coalition. The first task is to answer how women with different views on gender relations arrive at a consensus on the topic. The second task is to answer how coalitions can be sustainable in the absence of a common unifying identity. The third task is on how coalitions can alter social orientations of actors. Through a careful analysis of internal deliberations of the coalition and in-depth interviews with coalition members, dynamics of this interaction as well as points of consensus and disagreement are depicted.The analyses reveal that as long as the coalition defines its motivation as questioning male privileges in society, it is able to function cohesively. The analyses also reveal that in the absence of a unifying identity, the coalition became more reliant on acts of reciprocity that demonstrated a willingness to embrace others' life style concerns. Lastly, by facilitating a debate between different enclave women, the coalition altered conceptions of its members on discrimination and disadvantage which in turn modified their social orientations vis-à-vis other groups. The dissertation evaluates the importance of these findings for multiculturalism, civil society and gender studies.