Yabancı kökenli haşhaş çeşit ve populasyonlarının bazı bitkisel özellikleri
Some plant characteristics of poppy variety and population foreign countries
- Tez No: 35074
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞET ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Poppy, Plant height, Number of capsules, Seed color.Morphine rate, Number of rays on stigma, Vegetation period, Haziness, Flowering period
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YABANCI KÖKENLİ HAŞHAŞ (Papaver somniferum L.) ÇEŞİT VE POPULASYONLARININ BAZI BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ Ufuk KARADAVUT Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Entitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman:Prof. Dr. Neşet ARSLAN 1994, Sayfa: 99 Jüri: Prof. Dr. Neşet ARSLAN Prof.Dr. Orhan ARSLAN Prof. Dr. Özer KOLSARICI Bu araştırma, 1991 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlasında yürütülrnüştür. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de uygulanan haşhaş çeşitleri yetiştirme programlarına katkı sağlamaktır. Farklı yörelerden temin edilen yabancı kökenli 137 haşhaş populasyon ve çeşitlerinde incelenen fenolojik ve morfolojik karakterlere ait değerler belirlenmiştir. Ayrıca bunlara ait tohum ve kapsül ve rimleri ile kapsüllerdeki morfin oranlan araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre: çiçeklenme süresi 50-109 gün, olgunlaşma süresi 70-130 gün, bitki boyu 22.21-99.71 cm, kapsül sayısı 1.01-6.17 adet, kapsül eni 0.56-2.30 cm, kapsül boyu 0.39-6.45 cm, kapsülde tepecik sayısı 6.40-14.72 adet, bitki başına tohum verimi 0.26-1 1.66 gr, bitki başına kapsül ve rimi 0.30-6.48 gr. kabukta morfin oranı % 0.22-1.22 arasında bu lunmuştur. ANAHTAR KELİMELER: Haşhaş, Bitki boyu, Kapsül sayısı, Tohum rengi, Morfin oranı, Stigma şekli, Stig ma ışın sayısı. Vejetasyon süresi, Puslu- luk, Çiçeklenme süresi.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Masters Thesis SOME PLANT CHARACTERISTICS OF POPPY {Papaver somniferum L.) VARIETY AND POPULATION FOREIGN COUNTRIES Ufuk KARADAVUT Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agronomy Supervisor: Prof. Dr. Neşet ARSLAN 1994, Page: 99 Jury: Prof. Dr. Neşet ARSLAN Prof. Dr. Orhan ARSLAN Prof. Dr. Özer KOLSARICI This study was carreid out in the experimental field of Agronomy Department, Ankara University in 1992. Aim of this study is to help poppy variety and population breeding programmes in Türkiye and direct the poppy studies on better populations. Morphological and phenological characteristics of 137 poppy va riety and populastions foreing Countries from different regions were determined. In addition, seed and capsule yield, morphine content in capsule, of these populations and seeds color-morphine content, shape of stigma-morphine content, haziness-morphine content cor relations was looked at. According to the results of this study: Flowering period 50-109 days, maturity period 70-130 days, plant height 22.21-99.71 cm, number of capsules 1.01-6.17, main capsule width 0.56-2.30 cm, main capsule length 0.39-6.45 cm, number rays on stigma 6.40-14.72, seed yield per plant 0.26-11.66 g., capsule yield per plant 0.30-6.48 g., morphine rate in capsule 0.22 %-1.22 % were found.