Linyitlerdeki ön şişmenin süperkritik toluenekstraktı verimine etkisi
  1. Tez No: 35075
  2. Yazar: İLKAY TALU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER TOĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Linyit, Şişme, Çözücü, Süperkritik gaz ekstraksiyonu, Lignite, Swelling, Solvent, Supercritical gas extraction
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi LİNYİTLERDEKİ ÖN ŞİŞMENİN SÜPERKRİTIK TOLUEN EKSTRAKTI VERİMİNE ETKİSİ İlkay TALU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Doç.Dr.Taner TOĞRUL 1994, Sayfa: 76 Jüri : Prof.Dr. Aral OLCAY Doç.Dr. Taner TOĞRUL Doç.Dr. Ahmet BİÇER Bu çalışmada süperkritik gaz ekstraksiyonu öncesi kömürlerin şişirilmesinin, ekstraksiyon verimine etkisi araştırılmıştır. Deneyler iki aşamada yürütülmüştür. İlk aşamada rezervleri 100xlOâ tonun üzerindeki altı değişik linyit ve Zonguldak kömürü; toluen, aseton, tetrahidroruran ve amonyakla şişirilerek, şişme oranlan ( Q ) bulunmuştur, ikinci aşamada, bu linyitlerden dördü olan Soma Merkez, Muğla Yatağan, Beypazarı Çayırhan ve Kütahya Seyitömer lmyiüerinin yine aynı çözücüler ile şişirilmiş ve orijinal ömelderinin, süperkritik şartlarda ( 340 °C, 55 - 60 atm ) toluen ile ekstraksiyonlan yapılmıştır. Ekstraktlar daha sonra asfaltenler, preasfaltenler ve yağlar olmak üzere alt fraksiyonlarına ayırılmıştır. Araştırma sonucunda ön şişirmenin süperkritik toluen ekstraksiyonu dönüşümünü artırdığı bulunmuştur. Özellikle iyi şişen kömürlerde bu araş daha fazla olmuştur. Ancak amonyakla şişirilen örneklerde bunun tersi bir durum yaşanmıştır. Şişme oranı, çözücünün donör numarası ( DN ) arttıkça artmış, kömürün % C içeriği arttıkça düşmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis THE INFLUENCES OF PRE-SWELLING OF TURKISH LIGNITES, ON THE YIELD OF THEIR SUPERCRITICAL TOLUENE EXTRACTION İlkay TALU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor : Assoc.Prof.Dr. Taner TOĞRUL 1994, Page : 76 Jury : Prof.Dr. Aral OLCAY Assoc.Prof.Dr. Taner TOĞRUL Assoc.Prof.Dr. Ahmet BİÇER In this research, the influence of swelling of the lignites on the yield of their supercritical gas extraction was examined. Experiments were carried out in two stages. In the first stage, six different types of lignites and Zonguldak bituminous coal were swollen by toluen, acetone, tetrahydrofuran and ammonia and then their swelling ratios ( Q ) were determined. In the second stage, four of the six lignites; Soma Merkez, Muğla Yatağan, Beypazarı Çayırhan and Kütahya Seyitömer were swollen with the same swelling solvents. The original samples and the swollen ones were then extracted with toluene under supercritical conditions ( 340 °C, 55 - 60 atai ). It was founded out that conversion increased by pre-swelling. Particularly this increase was more sensible for lignites having higher swelling ratios. However, this result was not true for the lignites which have been swollen by ammonia. Swelling ratio increased with increasing the donor number ( DN ) of solvent and decreased with increasing % C content of coal.