Ebû İshâk el-Cûzcânî ve Ahvâlü'r-Ricâl adlı eseri
Abu Ishaq Juzjani's life and his work Ahvalu'r-Rijal
  1. Tez No: 350748
  2. Yazar: MOHAMMAD YUSUF MOHAMMAD İSMAİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHİTTİN UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ebu Ġshâk el-Cûzcânî, Ahvâlu‟r-Ricâl (eser adı), cerh ve ta‟dî, Abu Ishaq al-Juzjani, Ahvalu'r-Rijal (name of work), Jarh and Tadil
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Ebû İshâk, Cûzcân ilinde doğup büyümüştür. O, daha sonra Dımaşk'a giderek vefat edinceye kadar oraya yerleşmiştir.İşte biz, bu çalışmamızda cerh ve ta'dîl âlimlerinden biri olan Ebû İshâk el-Cûzcânî'nin hayatını ve Ahvâlu'r-Ricâl adlı eserini ele almaya çalıştık.Çalışmamız, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında, hadis ricâli ilminin doğuşu ve gelişimini, Birinci bölümde, Ebû İshâk el-Cûzcânî'nin hayatı, ilmî kişiliği ve seyahatleri, hocaları ve öğrencilerini tanıttıktan sonra eserleri hakkında bilgi vermeye çalıştık. İkinci bölümde ise, Cûzcânî'nin Ahvâlu'r-Ricâl adlı eserinin genel özellikleri, önemi, metodu, muhtevası, kaynakları ve kendisinden sonra yazılan ricâl kaynaklarına etkileri gibi önemli konuları ele almaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Abu Ishaq al-Juzjani, Born and raised in the province of Juzjan. He died gradually until you get there, and then moved to Damascus.Here we are, in this study, one of the scholars of this study and Jarh and Tadil Abu Ishaq Juzjani's tried to examine his life and his work Ahvalu'r-Rijal.Our study consists of introduction and two sections. Section Introduction includes the birth and development of the science of hadith dignitaries; in the First Section, Abu Ishaq al-Juzjani's life, his scientific personality and travels, after introducing teachers and students tried to provide information about his works. The Second Section includes Juzjani's General features of his book entitled Ahvalu'r-Rijal, importance, methods, content, sources and effects after his written Rijal sources, we tried to address the important issues such as.