Tarihte İpek Yolunda ortaya çıkan dinler
Resulting religions on Silk Road in history
  1. Tez No: 350755
  2. Yazar: HAJİ MURAD BİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tarih, İpek Yolu, Budizm, Konfüçyanizm, Taoizm, Yahudilik, Maniheizm, Nesturilik, Zerdüştilik ve İslâmiyet, History, Silk Road, Buddhism, Confucianism, Taoism, Judaism, Manichaeism, Nestorian, Zarathustra and Islam
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZETTarih boyunca toplumlar arası ilişkilerde din ve ticaret önemli rollar oynamıştır. İpek Yolu tarih boyunca sahip olduğu ticarî potansiyeli ile farklı toplumlar arasındaki alışverişin yegâne aracı olmuştur. Bizde bu yüzden çalışmamızı ?Tarihte İpek Yolunda Ortaya Çıkan Dinler? olarak seçtik, konuyla ilgili elde ettiğimiz bilgi ve birikimlerimizi aktarmaya çalıştık. Çalışmamızı usuluna uygun bir şekilde Çin ve İpek Yolu güzergâhlarına sınırlı tutmaya çalıştık. Giriş kısmında İpek Yolu, tezin konusu, amacı, sınırlılıkları, yöntem ve kaynakları, İpek yolunun güzergâhları ve İpek yolunun dinlerin yayılmasına etkisi olarak yer verdik.Birinci bölümde ise İpek yolunda geçmişte var olan dinler Budizm, Konfüçyanizm ve Taoizm. İkinci bölümde ise İpek yolunda dışarıdan gelen dinler Yahudilik, Maniheizm, Nesturilik, Zerdüştilik ve İslâmiyet sırasıyla ortaya çıkışı, yayılışı, inanç esasları, tesiri ve mevcut durumları ile ilgili bilgiler vererek sonuçta genel bir değerlendirme yaparak tamamlamış olduk.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThroughout the history of inter communal relations, religion and commerce has played an important roles. With the potential to have throughout the history of the Silk Road trade exchanges between different communities has been the only tool. Therfor we have selected our subject as ?Resulting Religions on Silk Road in History?, we have tried to convey the information and knowledge acquired on the subject. Also We have tried to be carefull in Silk Road?s ways and China. In introduction Silk Road, subject of the thesis, parpose,, limitations, methods and resources, ways of the Silk Road and Silk Road as the spread of religions gave place.In the first chapter the religions of the Silk Road which have been in the past such as Buddhism, Confucianism and Taoism. In the second chapter in Silk Road religions from the outside such as Judaism, Manichaeism, Nestorian, Zarathustra and Islam. In order come to being, distribution, principles of faith, giving information about the cuttent status and influence of the situation and have completed by a general evaluation.