Kur'ân-ı Kerim'e göre öfke
Anger according to Koran
- Tez No: 350757
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HARUN ÖĞMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, tefsir, öfke, öfke kontrolü, Koran, comment, anger, anger control
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
İnsanlara yol gösterici olarak gönderilen Kur'ân-ı Kerîm sadece ahirete yönelik tavsiyelerde bulunmaz. Onun bu dünyada, insanların birbirlerine zarar vermeden birbirleriyle iyi bir şekilde geçinmelerine yönelik de pek çok tavsiyesi vardır. Bu tavsiyelerle insanlara hem bu dünyadaki hem de ahiretteki mutluluğun yolu gösterilir. Bu tavsiyeler arasında Allah'tan (c.c) başka varlıklara kul olmamak, kasıtlı olarak bir mü'mini öldürmemek, namuslu kadınlara zina isnat etmemek, savaştan kaçmamak, dinden dönmemek, yeme içmede nankörlük ve taşkınlık etmemek, yapmayacağı şeyi yapacağını söylememek ve kasten suçu tekrar etmemek gibi davranışlar yer alır. Toplumsal hayata büyük zararlar veren bu davranışlar aynı zamanda Allah'ın (c.c) öfkesine sebep olur. Kur'ân-ı Kerîm'de bu davranışları yapan kişilerin büyük cezalarla karşılaşacağı bildirilerek insanlar bu davranışlardan uzak tutulur.Kur'ân-ı Kerîm'de insanın öfkesiyle ilgili tavsiyeler de yer alır. Kur'ân-ı Kerîm öfkeden ve öfkeli insanlardan Allah'a (c.c) sığınılmasını ve sabredilmesini tavsiye eder. Hakkın sağlanması için çalışılırken öfkeli insanlarla karşılaşıldığında onlardan çekinilmemesi gerektiğine dikkat çeker. Öfkenin insana yanlış kararlar verdirebileceğini ve insanı adaletten ayırabileceğini vurgular. Öfke gerektirecek bir davranışta bulunan insanın, öfke kontrol edilerek affedilmesi durumunda onun dostluğunun kazanılabileceğini, böyle davrananların hoşgörülü ve affedici birer insan haline geleceğini hatırlatır.Kur'ân-ı Kerîm insandaki öfke duygusunun tamamıyla yok edilmesini istemez. Ancak insan hayatında olumlu ve olumsuz etkileri bulunan öfke duygusunun kontrol altında tutulmasını ve yerli yerince kullanılmasını tavsiye eder. Allah'ın (c.c) kalpteki öfkeyi gidereceğinden ve şeytanın insanların arasına kin ve öfke sokmak istediğinden bahseder.Kur'ân-ı Kerîm'de Hz. Musa ve Hz. Yunus'un, kız çocuğuyla müjdelenenin, kâfirlerin, cehennemin, cehennemdekilerin, maldan mahrum edilenin ve Firavunun öfkesinden de bahsedilir.
Özet (Çeviri)
Holy Koran that sent as a guide for people, does not give advises for only life-of-come. It has a lot of advises for people to live together without hurt each other and to get along well together in the world. Upon these advises, the way of happiness either in this world and life-of-come is shown to people. These advices are including: to be not vassal of anyone else than Allah; to do not kill a Muslim purposely; to do not accuse virtuous women with fornication; to do not escape from war; to do not apostatize; to be not ungrateful and delirious about eating and drinking; to do not say anything about a thing, which will be not be done by him/ her and to do repeat same mistake, purposely. These behaviours damage social life and they also cause anger of Allah. There is stated that people who are in these kind of behaviours, will be punished, in Holy Koran and people are kept away from these behaviours.There are also some advises about anger of the people in Holy Koran. Holy Koran advises to shelter to Allah for anger of people and angry people and to be patient. It pays attention that if there is met with angry people when a right is defended, to be not abstained from these people. It emphasizes that anger may cause the people to give wrong decisions and move people away from justice. It memorizes that in order to a person, who shows angry behaviours, is forgiven, his/her friendship may be gained, these people may turn into tolerant and forgiving people.Holy Koran does not want to dispose of anger feeling of people wholly. However, it advises to control anger feelings, which affects people life positively and negatively and use it properly. It states that Allah will remove the anger in heart and devil wants to induct hate and anger between people.Holy Koran also states Prophet Musa (Moses) and Prophet Yunus (Jonah), god news, given by girl children, anger of infidels, hell and people in hell, people who deprived from property rights and pharaoh.