Metodu ve konuları itibariyle Beyânu'l- Hak tefsiri
The tafsir of Beyânu'l-Hak from the point its method and subject.
- Tez No: 350785
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF IŞICIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Tefsir, Kronoloji, M. Zeki Duman, Beyânu'l-Hak, Qur'an, Interpretation of the Quran, Chronology, M. Zeki Duman, Beyânu'l-Hak
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmada çağdaş tefsir akademisyenlerinden Mehmet Zeki Duman'ın Beyânu'l-Hak isimli eserindeki tefsir metodu incelenmiştir.Yazar bu eserinde, çağdaş dönemde revaç bulan bir eğilim olan nüzul tertibini esas almıştır.Tezimiz giriş ve dört bölümden oluşmaktadır.İlk bölümde, tefsirin metodu ve kronolojik tefsirin kronolojisi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, tefsirin rivayet ve dirayet yönü sunulmuştur.Üçüncü bölümde yazarın bazı Kur'an ilimleri hakkındaki yorumları incelenmiştir.Dördüncü bölümde ise, mucizeler ve İslam'da kadın gibi bazı modern konulara bakışı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Mehmet Zeki Duman's method of commentary in his interpretation of the Qur'an, Beyânu'l-Hak is investigated. He uses the method of reading the sections of the Qur'an chronologically which is popular in modern period. Our thesis consists of an introduction and four chapters.In the first chapter, the method of commentary and the development of chronological interpretation are handled.In the second chapter, the riwayah and dirayah aspects of the interpretation are presented.In the third chapter, the author's comments about some Qur'an Sciences are investigated.In the fourth chapter, the author's reviews about some modern issues like miracle and women in Islam are discussed.