Elektronik insan kaynakları yönetimi uygulamaları kapsamında elektronik işe alım ve kariyer sitelerinin kullanımı: İSO 500 büyük sanayi işletmesi üzerinde betimsel bir araştırma
E-recruitment and the using of career websites within the context of electronic human resources management practices: A descriptive study on İSO 500 industrial organization
  1. Tez No: 350847
  2. Yazar: TUĞBA ULAŞTIRAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLER TOZKOPARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik İnsan Kaynakları Yönetimi, Elektronik İşe Alım, İnsan Kaynakları Yönetimi, Kariyer Siteleri, İşe Alım, Electronic Human Resoures Management, Electronic Recruitment, Human Resources Management, Career Websites, Recruitment
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte işletmeler çeşitli değişimlerle karşılaşmaktadırlar. Küreselleşen ekonomik düzenin rekabet ortamına uyum sağlayabilmek için işletmelerin bu değişimlere kendilerini adapte etmeleri gerekmektedir. Tüm bu değişimlerin odak noktasında bulunan insan unsurundan maksimum fayda sağlamanın önemi de artmaktadır. Bu yüzden insan kaynakları bölümlerine her zamankinden daha fazla iş düşmektedir. Teknolojiye uyum sağlayan yeni insan kaynakları uygulamaları, interneti faaliyetlerine adapte etmektedirler. Bu noktada ortaya çıkan elektronik insan kaynakları yönetiminin en önemli uygulamalarından işe alım da elektronik ortama taşınmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde insan kaynakları yönetimi ve elektronik insan kaynakları yönetiminin temelini oluşturan insan kaynakları bilgi sistemleri, incelenmektedir. İkinci bölümde ise, elektronik insan kaynakları yönetimi ve bu kapsamda elektronik işe alım ve kariyer siteleri ele alınmıştır. Son bölümde ise; elektronik işe alımın ve elektronik işe alım uygulamalarının kullanım düzeylerinin belirlenmesi amacıyla, İSO 500 büyük sanayi işletmesinde betimsel bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan 43 adet büyük sanayi işletmesi, e-işe alımı uzun süredir kullandıklarını belirtmişlerdir. Bunun yanı sıra, araştırmaya katılan işletmelerin en çok internet tabanlı işe alım yöntemlerini kullandıkları ortaya çıkmıştır. Gerçekleştirilen araştırma sonucunda, işletmelerin önemli bir kısmının kariyer sitesi kullandıkları ve diğer internet tabanlı işe alım uygulamalarını geleneksel yöntemlere tercih ettikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The business organizations experience various changes with the development of technology. Business organizations need to adapt themselves to orientate to competition of globalizing economic system. The importance of creating maximum benefit from human is increasing. For this reason, human resources management has been become more important than ever. At this point, Electronic recruitment the most important applications of human resources management had been emerged. The first part of this study describes human resources management and human resources information system. The second part of study encompasses electronic human resources management and within this context electronic recruitment and the using of career sites. The final part of study determines the using of electronic recruitment and career sites at research on İSO 500 Big İndustrial Organizations.43 industrial organizations participated in the survey specified that they used electronic recruitment for a long time. Also most of the industrial organizations surveyed use the internet based recruitment methods is emerged. Besides this most of the industrial organizations surveyed use the career sites is determined.