Avrupa Birliği sağlık politikaları ve Avrupa Birliği'ne üye ve aday ülke sağlık sistemlerinin karşılaştırmalı teknik verimlilik analizi
The European Union health policies and comparative technical efficiency analysis of health systems of the member and candidate countries to the European Union
  1. Tez No: 158068
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği Sağlık Politikaları, Sağlık Sistemleri Performans Analizi, Sağlık Sistemlerinin Verimliliği, VZA, European Union Health Policies, Health Systems Performance Analysis, Health Systems Efficiency, DEA
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 337
Özet
1950'lerden bu yana ekonomik bütünleşmesini önemli ölçüde tamamlayan ve gittikçe de derinleşme sürecine giren Avrupa Birliği (AB), çalışmalarının kapsamını, sağlık ve sağlık politikaları dahil olmak üzere sosyal politika alanlarını da kapsayacak biçimde gittikçe artan bir ivmeyle sürdürmektedir. Bu bağlamda AB düzeyindeki sağlık politikaları ve planlamaları ile ilgili çalışmalar güncelliğini gittikçe artırmaktadır. Bu güncelliğin Türkiye açısından daha da anlamlı bir yanı vardır. Helsinki Zirvesi'yle (Aralık 1999) AB'ye aday ülke statüsünü kazanan Türkiye'nin hızla siyasal birliğe doğru giden AB içerisinde tam üyelik statüsüne kavuşabilmesi ve bütünleşmesini daha da derinleştirebilmesi noktasında, karşılaşabileceği en önemli konulardan birisi de sağlık ve sağlığa ilişkin politika ve stratejilerdir. Maliyetlerin sürekli artışı ve kaynakların sınırlı oluşu kaynakların verimli kullanılması ve sağlık hizmetlerinin verimli bir biçimde sunulmasını zorunlu kılmaktadır. Diğer taraftan aynı veya benzer sağlık sonuçlannm/çıktılannın daha düşük maliyetlerle elde edilebileceğine yönelik bazı kanıtlar ülkelerin, sağlık sistemlerinde verimliliği artırmak için çalışmalarını gerekli kılmıştır. Ülkeler bir taraftan toplumun sağlık statüsünü iyileştirmek üzere ek kaynak sağlama çabası gösterirlerken, diğer taraftan mevcut kaynakların verimli kullanımını sağlayacak programlar geliştirmektedirler. Sağlık sistemlerinin performansının ve verimliliğinin geliştirilmesi amacı genel anlamda devletler açısından oldukça arzulanan bir durumdur. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere tüm dünyada son 20 yıldır gündeme gelen sağlık reformlarının temel amaçlarından birisi de sağlık sistemlerinin verimlilik performanslarının nasıl geliştirilebileceği ile ilgilidir. Birçok ülke ve bu arada da uluslararası kuruluşlar sağlık sistemlerinin performanslarını ölçmek için çeşitli performans kriterleri ve stratejileri geliştirmekte, sağlık sistemlerinin performanslarını yükseltmeyi amaçlayan sağlık reformu çalışmalarına girişmektedir. Bu çalışma ile; AB düzeyinde ele alman sağlık ve sağlık politikaları tartışmalarını ortaya koymak, AB'ye üye ve aday ülkelerin sağlık sistemlerinin verimlilik performanslarını belirlemek ve gerek AB ölçeğinde gerekse ülkeler bazmda politika süreçlerine katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Sağlık sistemlerinin verimlilik performanslarının belirlenmesinde Veri Zarflama Analizi (VZA) yöntemi kullanılmış olup, gerçekleştirilen analizler neticesinde 27 ülke sağlık sisteminden 12'si verimli, 15 'i de verimsiz bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The European Union (EU), that has largely completed its economic integration since the 1950s and has more and more been involved in a deepining process, has continued its work in a way to incorporate social policy related issues, including health and health policy. In that regard, studies on health policies and health planning at the EU level have been increased. This is of more importance for Turkey. The strategies pertaining to health and health policy would be the major problems for Turkey, as being a candidate country with the Helsinki Summit in December 1999, to acquire full membership in the EU targeting political integration. Continuously rising costs and limited resources require efficiency in resource usage and delivery in health services. Some evidence that showed the achievement of the same or similar levels of outcomes/outputs at lower costs have underlined the need for improvement in efficiency of countries' health systems. Countries, on the one hand, are trying to secure additional resources for promoting the health status of the population, on the other hand, they are developing programmes that can enable efficient resource use. In general, the purpose of improving the performance and efficiency of health systems is admissable for the states. One of the main goals of health reforms that have been on the agenda across the world, the European countries standing first, for the last two decades is related to the issue of how the countries' performance of efficiency can be improved. Several countries and international organizations have been developing a variety of criteria and strategies for measuring the performance of health systems and been attempting health reform studies aimed at increasing the performance of health systems. The purpose of this study is to bring up discussions regarding health and health policies made at the EU level, to determine efficiency levels of member and candidate countries' health systems, and to contribute to' the process of policy determination both at the EU level and individual country. The Data Envelopment Analysis (DEA) technique was performed to examine efficiency of health systems, and as a result of these analyses, 12 countries out of 27 were identified as efficient and the remaining 15 countries were identified as inefficient.