Marina işletmeciliğinin bölgesel ekonomi ve istihdam üzerindeki etkileri Seferihisar Teos Marina örneği
The impact of marina business on local economy and employment the case of Seferihisar Teos Marina
- Tez No: 350850
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YAŞAR TINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Ekonomi, İşletme, Marine, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marina, Yat Limanı, Marina İşletmeciliği, Marina İşletmeciliğinin Etkileri, Bölge Ekonomisi, Marina ve İstihdam, Marina, Yacht Harbour, Marina Business, The İmpacts of Marina Business, Local Economy, Marina and Employment
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Günümüzde ekonomik ve kitlesel bir olgu haline gelen turizmin ülke ekonomileri üzerindeki olumlu etkileri onun ekonomik yönünü daha da ön plana çıkarmıştır. Türkiye Turizminin en dezavantajlı olduğu konuların başında düşük gelirli turist gruplarına hizmet verilmesi bulunmaktadır. Ancak yat turizminde özel yatçılar ve bu yatlarla gelen turistler diğer turistlere göre daha üst gelir düzeyindeki turist grupları olmaktadır. Bu durumda yat turizmi ve yatların ihtiyaçlarının karşılandığı yat limanları önemli bir konuma gelmektedir. Deniz turizminin alt yapısını oluşturan yat limanları, diğer bir tabirle marinalar yatırım aşamasında sermaye yoğun, işletme aşamasında emek yoğun işletmelerdir. Verilen hizmetlerde insan emeğine ihtiyaç vardır. Dolayısıyla marina işletmelerinin kuruldukları yerdeki istihdama olumlu katkılarının olması doğaldır. Ayrıca o bölgeye ve genel ekonomiye de getiri sağlarlar. Marinaların ekonomik açıdan etkileri üç kısımda incelenebilir. Yatırım aşamasındaki etkileri araştırma ve projeler, ön izin, şantiye kurulumu ve personel ücretleri, yapı denetim giderlerinden oluşmaktadır. İnşa aşamasındaki etkileri her türlü bina ve mendirek imalatı akaryakıt ve atık istasyonları, hareketli vinç, elektrik su gibi alt yapı tesisat giderleridir. İşletme aşamasındaki etkileri ise personel ücretleri, tanıtım ve reklam giderleri, yasal harçlar, bakım onarım giderleri ve akaryakıt masraflarıdır. Marinaların işletme olarak doğrudan ekonomiye katkıları tekne bağlama gelirleri, karaya çekme ve teknik servis gelirleri, kira ve dalgıç hizmetlerinden elde edilen gelirlerden oluşur.Konu yatlar ve marina olduğunda çeşitli aşamalarda istihdam da söz konusudur. Bunlar yatların imalatı için gerekli istihdam, marinaların yatlara hizmet gerçekleştirmek için oluşturduğu istihdam, yatların marinalarda bekleme zamanında gerekli olan istihdam, yatların seyir sırasında gerekli olan istihdam ve yatların marinalarda bakım sırasında gerekli olan istihdamdır. Bununla beraber turizm sektöründe istihdam edilen işgücünün ne kadarının doğrudan turizm sektörüne ne kadarının bölge halkına hizmet sunduğunu saptamak güçtür. Turizm işletmelerinin kuruldukları bölge halkı ile iyi ilişkiler kurması onların ekonomi ve istihdama kazandıracaklarını destekleyecektir. Bu bağlamda marina işletmeleri genel ekonomiye katkı sağlarken turizm gelirlerinin yayılma özelliği sayesinde bölge halkının ekonomisine de katkı sağlayacaktır. Ancak marinaların kuruldukları bölgedeki istihdama katkıları bölge halkının beklentilerini karşılayacak seviyede olmayıp daha genel bir faydadan söz edilebilecektir.
Özet (Çeviri)
In today's world, the tourism sector has become a phenomenon in the economic field. Its positive effects on the economies of many countries highlight its importance, in general. In Turkey, tourism creates one of the most disadvantaged issues which are related with providing services to low-income groups among tourists. However, there are also higher-income groups such as private yachtsmen and tourists who prefer yacht tourism. In this way, yacht tourism and marinas where the needs of yachts are met gain a substantial position. Marinas can be counted as the infrastructure of the marine tourism. These enterprises are both capital-intensive in the investment phase and labor-intensive in the operational phase. There is a need of human labor in the services which are provided. Therefore, it is natural that marinas contribute to the employment rate in the areas they are settled. Also, they provide with serious acquisition to the region the overall economy. It can be said that the effects of economic marinas can be examined in three parts. The effects in the investment stage can be counted as researches and projects, the preliminary permit, site installation and staff wages, and the building audit expenses. The effects in the building stage are all kinds of manufacture of buildings and breakwater being constructed, fuel and waste stations, mobile crane, and installation of infrastructure, such as electricity and water costs. The effects of the operational phase are the staff wages, promotion and advertising expenses, legal fees, maintenance costs and fuel costs. Directly, economic contributions of the marinas as being enterprises are the boat mooring income, the revenue from the haul and the technical service, the revenue from the rental income and diving services.When it is mentioned about the marinas and yachts, in different phases, the employment becomes an issue that is widely talked about. There are necessary employment types for the opportunities provided to perform the marina service for yachts that are required for waiting time, for the care which is required while cruising yachts. However, it is very difficult to determine whether how much of the labor force that is employed serves to the tourism industry in general or directly serves to the people of the region. If the tourism enterprises establish the good relationships with the local people, this situation will support the economic gains and will increase the employment rate. Therefore, while marina enterprises contribute to the general economy, it also contributes to the economy of the local regions. However, marinas, according to the area they are founded, are not at the level that can be met the local people's expectations. On the other hand, it can be talked about their general benefits of the marinas as we discussed.