Ali Şîr Nevâî ve Seb'ati Ebhur isimli sözlüğünün elif-bâ maddelerinin edisyon kritiği
Ali Shir Nowai and edition and critique of section alif and ba on his glassory of Sab'atu Abhur
  1. Tez No: 350874
  2. Yazar: NEVRES AÇIKALIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Ali Şîr Nevâî, Seb'atu Ebhur, Edisyon Kritik, Sözlük, Leksikografi, Mir Ali Shir Nowâî, Seb'atu Ebhur, Edition Critique, Dictionary, Lexicology
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Ali Şîr Nevâî ve Kitabu Seb'ati Ebhur isimli sözlüğünün“elif-bâ”maddelerinin edisyon kritiği konulu yüksek lisans tezimiz, büyük Türk şair, edip ve devlet adamı Ali Şîr Nevâî?nin varlığı pek az kimse tarafından bilinen Seb`atu Ebhur isimli Arapçadan-Arapçaya sözlüğünün yazma hâlindeki nüshasının“elif”ve“bâ”maddelerinin tahkikli neşrinin (edisyon kritik) yapılıp, eserin tamamının bilim dünyasına kazandırılması için bir adım atma mahiyetindedir. Türk Edebiyatında önemli bir yere sahip olan Ali Şîr Nevâî'nin Arap diliyle ilgili bu eseri onun farklı bir yönünü ortaya çıkaracaktır. Bu çalışmamız, giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş bölümünde Nevâî devrinin genel durumundan kısaca bahsedildi. Birinci bölümde, Sözlükbilim ve tarihi ve Nevâî'nin Seb`atu Ebhur adlı Arapça sözlüğünün kaynakları, yazma nüshaları, müellife aidiyeti gibi konular ele alındı. İkinci bölümde, Ali Şir Nevâî?nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verildi. Üçüncü bölümde ise, eserin tahkik edilen elif-bâ maddeleri bulunmaktadır. Sonuç bölümünde, eserin müellife aidiyeti ile müellif nüshası hakkındaki iddialar tartışılarak bir kanaate ulaşılmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
Our master Project about Ali Shir Nowai and edition and critique of section“Alif and Ba”on his glassory of Sab?atu Abhur contains the section of“alif-bâ”in Sab`atu Abhur is Arabic-Arabic dictionary of great turkish poet and statesman Ali Shir Nowai known by very few people. it also contains the edition and critique of sections about alif and ba. Therefore, all of this thesis take a step to gain to the scientific world. Ali Shir Nowai which has an important place in Turkish literature on the Arabic language will reveal a different aspect of this work. This study, entrance and consists of three main parts. In Introductory part of the study were informed about the general condition of the period of the Nowai. In the first chapter, It was informed about the history of science and dictionary. It was also informed about Sab`atu Abhur?s sources, writing copies and belonging to author.In the second chapter is informed about the life and works of Ali Shir Nowai. In the third part contains the matter of the alif-ba verificated. In the conclusion part was included the general opinion is reached, the results and recommendations.