Türkiye de sigara kaçakçılığı, karakteristikler, kullanılan yöntemler ve kaçakçı profili
Cigarette smuggling in Turkey, characteristics, methods and smuggler's profile
  1. Tez No: 350887
  2. Yazar: OKAN ACAROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SEVER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara Kaçakçılığı, Tütün Kaçakçılığı, Kaçak Sigara, Sahte Sigara, Sigara Kaçakçısı Profili, Kaçakçılık Organizasyonları, Cigarette Smuggling, Tobacco Smuggling, Smuggled Cigarette, Counterfeit Cigarettes, Cigarette Smugglers Profile, Anti-Smuggling Organizations
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu çalışma Türkiye?de sigara kaçakçılığı yapan suç organizasyonlarının yapısını, hareket tarzlarını, bu organizasyon içerisinde faaliyet gösteren kaçakçıların profillerini ve bu suç yapılanmalarının organize suçlarla ve terör örgütleriyle ilişkilerinin ortaya konulmasını amaçlayan keşfedici bir araştırma özelliği taşımaktadır. Araştırmanın üç ayrı veri kaynağı bulunmaktadır. Bunlardan birincisini sigara kaçakçılığından hüküm giymiş olan kaçakçılarla ceza infaz kurumlarında gerçekleştirilen derinlemesine mülakatlar, ikincisini yine aynı gruba yönelik gerçekleştirilen anket çalışması, üçüncüsünü ise uzun yıllardan beri sigara kaçakçılığıyla mücadele eden kanun uygulayıcılarla yapılan mülakatlar oluşturmaktadır. Yapılan bu anket ve mülakatlar neticesinde Türkiye?de sigara kaçakçılığı, kullanılan yöntemler ve kaçakçı profiliyle ilgili tespitler yapılmış ve bu tespitler ışığında uygulayıcılara faydalı olacağı düşünülen önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is an exploratory research which aims at laying out the structure and modus operandi of criminal organizations dealing with cigarette smuggling in Turkey, profiles of the smugglers in these organizations, and the relationship between these criminal organizations and organized crimes and terror organizations. The research was based on three data sources. The first one is the indepth interviews conducted with inmates who were sentenced for cigarette smuggling. The second one is a survey applied to the same population, and the last one is the interviews conducted with law enforcement officers who have been in charge of fight against cigarette smuggling for long years. As a result of surveys and interviews, the nature of cigarette smuggling in Turkey, modus operandi of smugglers and their profiles were discovered and some recommendations were made for law enforcement agencies on the light the findings of the research.