Emniyet teşkilatının örgütsel değişim analizi
The analysis of organizational change of Turkish national police
  1. Tez No: 350888
  2. Yazar: ALPARSLAN BULDUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN ÇEVİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Emniyet Teşkilatı, Örgütsel Değişim, Örgütsel Büyüme, Turkish National Police, Organizational Change, Organizational Growth
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
Değişmeyen tek şey, değişimin kendisidir. Bu nedenle değişime karşı hiçbir kurum ve kuruluş kayıtsız kalamaz. Polis teşkilatları da devletin yapılanma ve yönetim anlayışındaki değişim, uluslararası gelişmeler, toplumsal değişim, bilim ve teknolojik değişim, insan kaynaklarında meydana gelen değişim gibi birçok faktörün etkisiyle değişime maruz kalmıştır. Bu çalışmada; örgütsel değişim kavramı, amacı, önemi, değişimin nedenleri, boyutları ve değişim sürecine etki eden faktörler açıklanarak, Türk Emniyet Teşkilatının örgütsel değişim ekseninde mevcut yapısal durumunun analizi, çevresel değişkenlere uyumu, yasal, teknolojik ve uluslararası gelişmeler ile devletin yönetim anlayışı ve toplumsal yapıdaki değişimden etkilenme boyutu ele alınmaktadır.Bu kapsamda, iç ve dış sosyal değişim ve gelişimlere paralel olarak Emniyet Teşkilatının nasıl bir değişim ve büyüme süreci geçirdiği ve bu sürecin teşkilatta yapısal, insan kaynakları, teknolojik ve hizmet anlayışı yönüyle etkilerini araştırmak için 30 katılımcıyla yapılan mülakat bulguları analiz edilmektedir. Elde edilen verilerin analizleri sonucunda, Emniyet Teşkilatının büyük bir değişim ve büyüme gösterdiği, ancak geliştirilmesi gereken yanlarının olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The only constant is change. Therefore, any institution and organization can not remain indifferent to the change. Police agencies have been subject to change due to the impact of several factors such as; change on the understanding of management and the structure of the state, international development, social change, science and technological changes. The concept of organizational change, its purpose, significance, the causes of change, the dimensions and factors that affect the process of change are explained in this study. In addition, analysis of the structural condition of the Turkish Police Organization on the current axis of change, its compliance with organizational change over environmental variables, and the dimensions of legal, technological and international developments in understanding of management of state and society are also discussed.In this context, the process of how Police Force has developed and changed in line with internal and external social changes and findings of the interviews from 30 participants are used in order to analyze how this process efffects the aspects of structural growth, human resources, technology and service. As a result of analysis from the data obtained, the Police Force has shown a great change and growth, but it seems that there is a need to improve some of the aspects.