Bir grup okul öncesine devam eden çocuğun aile resimlerinin yorumlanması
Interpretation of family related drawings which are drawn by a group of preschool children
- Tez No: 350937
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk resimleri, okul öncesi eğitim, oyun olarak sanat, Children's drawings, preschool education, art as a game
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmada amaç, 3-6 yaş aralığında ilkokul bünyesinde anaokuluna devam eden öğrencilerin aile algılarını, iç dünyalarını da dikkate alarak tespit edebilmektir. Çalışmada yaklaşık olarak 60 öğrenciden aile temalı resim yapmaları istenmiştir. Resimlerden yorumlamaya uygun olan 24 tanesi seçilmiş ve öğrenciler resimleri hakkında konuşturulmuştur.Elde edilen bilgilere göre, öğrencilerin yapmış olduğu resimlerde aile olgusu anlaşılabilmiştir. Kendisini sözel olarak ifade etmekte zorluk çeken bazı öğrenciler, yapmış oldukları resimlerde bu özelliklerini farkında olmayarak ifade etmişlerdir. Aynı şekilde, sosyal ilişkilerde başarılı ve uyumlu öğrenciler de resimlerinde fazla sayıda kişiye yer vererek ya da başarılarını sembolize eden nesneler çizerek kendileri hakkında önemli ipuçları vermişlerdir.Görüldüğü üzere, resim çocuğun iç dünyasına ışık tutmaktadır. Ailelerinin ve hatta kendilerinin bile anlamakta zorluk çektikleri bir takım davranışlarını, arkadaşlık ilişkilerini, aile içindeki konumlarını ve yaşam algısını gözle görülür bir şekilde bizlere sunmaktadır. Bu amaçla, çocuğun çizgisel gelişim aşamalarının, ilgi ve ihtiyaçlarının, sanatsal potansiyellerinin bilinmesi biz eğitimcilere büyük kolaylıklar sağlayabilir.Bu yönüyle çocuk resimleri çocuğun tanınmasında, gelişmesinde ve ruh sağaltımında araçsal bir işleve sahiptir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to define family perception of 3-6 year old primary school kinder garden children, considering their inner world. In the research, approximately 60 students were asked to make family related drawings. 24 of these drawings which are appropriate for interpretation are selected and students are asked to comment on their own drawings.According to the obtained data, phenomenon of family in the drawings is understood. Some students who have difficulty in expressing themselves verbally, reflected this difficulty in their drawings unconsciously. In parallel, students who are peaceful and have good social relations, provided significant clue about themselves by drawing so many people or by drawing objects representing their success.As it is seen, drawing is reflecting the inner world of the children. Friendship of the children, their position in the family, perception of life and some behaviors that are difficult to be understood by the families, even by themselves are presented in a clearly visible way by drawings. For this purpose, understanding the development stages of children?s drawings, interests and needs of children and artistic potential of them, can provide great convenience to the educators.In this respect, children's drawings have a significant instrumental function in the development and recognition of children as well as treatment of their state of mind.