İlköğretim 8. sınıf SBS ve OKS matematik sorularının TIMSS 2007 bilişsel alanlarına göre analizi
An analysis of 8 th gradeSBS and OKS questions of mathematics according to TIMSS 2007 cognitive areas
  1. Tez No: 350954
  2. Yazar: BAHAR YOLCU TETİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET DELİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Soru analizi, SBS matematik soruları, TIMSS-2007 çerçevesi, Item analysis, Turkish SBS mathematics items, TIMSS-2007 framework
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada, 1998-2012 yılları arasında 8. sınıf öğrencilerine sorulan 355 SBS matematik sorusu ile TIMSS-2007'de yayınlanan 89 matematik sorusu, TIMSS-2007 bilişsel alanlarına göre sınıflandırılıp karşılaştırılmıştır. Bulgulara göre 1998-2012 yılları arasında 8. sınıf öğrencilerine sorulan matematik sorularının %29.30'u“Bilgi”bilişsel alanında iken, %60'ı“Uygulama”, %10.70'i ise“Akıl Yürütme”bilişsel alanında yer almıştır. TIMSS-2007'de yayınlanan 89 matematik sorusunun ise %25.84'ü“Bilgi”, %61.79'u“Uygulama”, %12.36'sı ise“Akıl Yürütme”bilişsel alanında yer almaktadır. Sonuçlar Türkiye'de geçmiş yıllarda TIMSS ile ilgili yapılan araştırmalar ışığında değerlendirilmiş, Türkiye'de öğretim yılı sonrasında yapılan merkezi sınavlarla ilgili bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, 355 Turkish 8th grade SBS mathematics questions of years 1998-2012, and 89 released items of TIMSS-2007 are classified and compared according to TIMSS-2007 cognitive domains.According to the findings, of the SBS mathematics items between years 1998-2012 29.30% are in“Knowing”, 60% in“Applying”and 10.70% in“Reasoning”cognitive domain. While, 25.84% of 89 mathematics released items of TIMSS-2007 are in“Knowing”, 61.79% are in“Applying”and 12.36% are in“Reasoning”cognitive domain. The results are discussed in the light of Turkey's performances in the past years' TIMSS technical reports. Finally, suggestions concerning high stakes tests in Turkey are given.