İşletmelerin yatırım kararları ile finansman kararları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi: Türkiye imalat sektörü işletmeleri üzerine bir dinamik panel veri analizi
The evaluation of the relationship between enterprise's investment and financing decisions: A dynamic panel data analysis on Turkish manufacturing enterprises
- Tez No: 350958
 - Danışmanlar: PROF. DR. HALİL SARIASLAN
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Finansman Kararları, Yatırım Kararları, Kâr, Temettü, Risksiz Faiz Oranı, Financing Decisions, Investment Decisions, Profit, Dividend, Risk Free Interest Rate
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Başkent Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 165
Özet
İşletmeler yatırım, finansman ve kâr üzerine optimizasyonu amaçlayan kurumlardır. İşletme değerini maksimum yapma amacıyla yatırım yaparlar ve bu yatırımların finansmanını en az maliyetle gerçekleştirmek isterler. Bu bağlamda tam etkin olmayan piyasalar ve bilgi sürtünmeleri nedeniyle ortaya çıkan yatırımlar ve finansman arasındaki ilişkiyi ampirik olarak tespit etmek işletmelerin finansal yönetiminde önem arz etmektedir. Özellikle de yatırımların daha maliyetli ve uzun dönem odaklı olduğu imalat sektöründe yatırım finansman kaynaklarının daha etkili yönetilebilmesi zorunlu hale gelmeye başlamaktadır. Sonuçta da günümüzde yatırım için gerekli kıt finansman kaynaklarının daha dikkatli yönetilmesi ve yatırım finansman kararlarının daha dikkatli verilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada 2005 – 2012 yılları arasında Türk İmalat Sektöründe yatırım kararları ile finansman kararları arasındaki ilişki ve hangi yatırımın hangi kaynak bileşkesi ile finanse edildiği araştırılmış, temel makroekonomik değişken risksiz faiz oranının yatırım finansmanına etkisine bakılmıştır. Aynı zamanda temel olarak Türk imalat sektörünün finansman yönetiminin nasıl gerçekleştiği sorusuna cevap aranmaktadır. Sonuçlar göstermektedir ki yatırım kararları, temettü ve kâr finansman kararlarında etkili olmaktadır. Geçmiş yıllardaki finansman kararları öz kaynak haricinde borçlarda ve nakit ve nakit benzerleri üzerinde etkilidir. Çalışma sermayesi; nakit, kısa vadeli borçlar ve öz kaynaklar ile finanse edilirken, yatırımlar; nakit, uzun vadeli borçlar ve öz kaynaklar ile finanse edilmektedir. Risksiz faiz oranı ise finansman kaynakları ile ters orantılı ilişkili gerçekleşmektedir ancak işletmeye özgü faktörler olan yatırımların, çalışma sermayesinin, kârın ve temettünün finansman kararları üzerindeki etkisinin yönünü ve anlamlığını değiştirecek etkisi bulunmamaktadır. Dolayısıyla istikrar ortamında işletmeye özgü faktörler yatırım finansman kararlarında en önemli faktörler olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Business firms are institutions aiming to optimize investments, financing and profit. They make investment in order to maximize firm value and intent to minimize financing costs while realizing these investments. In this regard, the empirically detection of the relationship between investments and financing resulting from inefficient markets and information asymmetries is very important for the financial management of the enterprises. Especially, the more effective management of investment financing resources is becoming imperative in the manufacturing industry in which the investment is more costly and more long-term oriented. As a consequence; both the management of scarce financing resources that are needed for the investment and decision making about investment financing should be carried out more carefully nowadays. In this study, the relationship among investments and financing decisions in Turkish Manufacturing Sector and which investment is financed by which resource is analyzed for the 2005 – 2012 time range. The study also covers the effect of basic macro economical variable risk free interest rate on investment financing decisions. Basically the question of how the Turkish Manufacturing Industry has carried out the financial management of investment projects is tried to be answered. The results have showed that financing decisions are affected by investment decisions, profit and dividend. Except equity, sources of financing like debt and cash and cash equivalents are affected by past financing decisions. While net working capital is financed through cash, short term debt and equity; capital expenditures are financed by cash, long term debt and equity. Risk free interest rate is realized as negatively proportional to financing sources however it has no changing effects on the direction and significance of the effect of enterprise related factors investment, working capital, profit and dividend have on financing decisions. Thus, business specific factors becomes the most important factors for investment financing decisions in stability.